Asiel Gorinchem Honden

 

Brave Beestjes: Asiel in Gorinchem

Puppydag

Gisteren was het nationale Puppydag. Kom je daar nu pas achter, dan kun je het alsnog vieren. Neem je viervoeter mee voor een extra lange wandeling, bereid een bijzonder hondenfeestmaal of boek een extra lange puppycursus bij hondenclub KC Gorinchem. Of, misschien nog wel beter, ga puppy’s knuffelen in het asiel in Gorinchem (het asiel doet veel goeds, ook recentelijk voor de huisdieren van Oekraïense vluchtelingen: neem eens een kijkje op hun Facebookpagina).

In een aflevering van Dilemma op Dinsdag vroeg Femke van der Linden eens aan Gorkummers op straat of ze liever alle talen van de wereld zouden spreken óf met dieren kunnen praten. Eén vrouw antwoordt dat ze met dieren zou willen praten, omdat die misschien nog wel wijzer zijn dan mensen. Sommige mensen spreken toch liever alle talen. Maar een vaker voorkomend antwoord is wel de wens om met de eigen hond te kunnen praten!

Brave Beestjes

Een goede gelegenheid voor een throwback naar een item van Gorkum TV: Brave Beestjes! De vrolijke Femke presenteerde het programma als eerste, daarna Jesse. In elke aflevering bezochten zij het asiel in Gorinchem. Dierenasiel Gorinchem vertelde hen maar wat graag over de lieve, gesocialiseerde beestjes die een familie zochten. Heel binnenkort maakt het item een comeback! Enya neemt jullie dan mee terug de dierenwereld in, dus stay tuned. Het item blijft thematisch hetzelfde, maar wordt inhoudelijk in een nieuw, actueel jasje gestoken.

Femke en de medewerkers van het asiel leggen zelf nog het beste uit waar het voorheen in Brave Beestjes om draaide:

 

Zwerfdieren tegengaan

Jessica, een van de vaste werknemers, geeft een paar belangrijke tips om zwerfdieren tegen te gaan en de asielen minder vol te maken: Laat je huisdier altijd chippen (kan ook met konijnen) én registreren op je naam en castreer of steriliseer katten die je buiten rond laat lopen.

Tijdens de coronapandemie werden steeds vaker honden uit het buitenland gehaald. Zij kampen vaak met gedragsproblemen. Gedragsbioloog Claudia Vinke leverde commentaar: “Een aantal van deze honden is inmiddels geëuthanaseerd vanwege excessieve angsten. Dat is in- en intriest.” Ook leidde de dierenimport geregeld tot een toename in dieren die in het asiel terecht kwamen. “Knaagdieren worden soms gedumpt in het wild. Hondentrainers hebben het druk en dierenartsen maken zich zorgen om ongevaccineerde import-pups. Dierenwelzijnsorganisaties wijten de problemen aan het gemak en de impulsiviteit waarmee huisdieren worden aangeschaft.”

Ben je ertoe in staat, overweeg dan om het asiel in Gorinchem op welke manier dan ook te steunen. Dat kan bijvoorbeeld door te doneren of door vrijwilliger te worden. Om dezelfde redenen kun je overwegen Stichting Dierenlot te steunen. In het nabije Arkel vind je een vestiging. Er rijden inmiddels al zo’n 140 dierenambulances van Stichting Dierenlot in Nederland!

Wonderlijke werking van huisdieren

Het houden van huisdieren kan positieve effecten hebben op je gemoedstoestand. In een artikel van De Stad Gorinchem deelt Sacha Wagemaker een anekdote die die aanname ondersteunt. Zij ging met dieren van Natuurcentrum Gorinchem wel eens langs bij ouderen. Zo verhaalt het artikel:

“… En dan vertelt ze over een dementerende mevrouw, die eerst afwerend reageerde op een konijn. ,,Ga weg met dat konijn, zei ze. En wij dachten dat ze het drie keer niks vond. Maar de leiding reageerde blij verrast omdat zij al een half jaar niet gesproken had. Dus het konijntje lokte bij haar een reactie uit, en uiteindelijk heeft ze het geaaid.” De dieren brengen bij dementerenden ook herinneringen naar boven, zeker als ze bekend waren met het boerenleven, merken de dames. ,,Dan vertelt iemand over de veestapel die hij of zij zelf heeft gehad.””

 

Baasje gezocht

Ben je zelf op zoek naar een huisdier en ben je in staat om goed voor hem of haar te zorgen? Het is absoluut niet nodig om naar een fokker of dierenwinkel te gaan! Neem een kijkje op de pagina ‘Baasje Gezocht’ van het asiel in Gorinchem. Je vindt daar konijnen, vogels, honden, katten en muizen.

 

Zie ook onderstaande aflevering van Brave Beestjes, waarin Femke een zeer sociale Jack Russel puppy mag ontmoeten! (Pssst: ben je meer een kattenmens, klik dan hier.)