Petitie Beatrixziekenhuis Gorinchem

 

Beatrixziekenhuis in Gorinchem
Petitie tegen sluiting acute zorg

Acute zorg weg uit Beatrixziekenhuis Gorinchem

In 2020 schreef minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuiper een brief aan de Tweede Kamer. Daarin schreef hij dat hij de acute zorg wilde concentreren en dat was mogelijk door spoedeisende hulpposten te sluiten. Als gevolg zou ook de acute zorgverlening in het Beatrixziekenhuis worden geschrapt. In de Tweede Kamer diende de SP een motie in om te voorkomen dat dit plan werd omgezet in actie. De motie haalde het met 68 stemmen tegen 69 nét niet. 

Kuipers profiel op de website van de Rijksoverheid leidt in met de volgende woorden:

“Meer dan 1,3 miljoen mensen werken dagelijks aan toegankelijke zorg van hoge kwaliteit. Dat is een ontzettend belangrijke verworvenheid die we moeten koesteren. Maar die zorg staat ook onder druk. Ik lever graag een bijdrage om de zorg in de volle breedte voor nu en de toekomst veilig te stellen.”

Volgens de minister is de sluiting van de spoedeisende hulp in het Beatrixziekenhuis dus onderdeel van die doelstelling.

In hetzelfde jaar filmde Gorkum TV bij de benefietactie ‘Lichtjes voor Beatrix’, waarmee de Ronde Tafel 63 Gorinchem geld wilde inzamelen voor het Beatrixziekenhuis. Zowel medewerkers van het ziekenhuis als burgemeester Melissant waren daarbij aanwezig. In onderstaande video interviewen we ook Sabrine Koek, manager Zorg en Bedrijfsvoering, die vertelde over de toenmalige drukte op de spoedeisende hulpafdeling in coronatijd.

Druk op de zorg

De drukte op de spoedeisende hulp was een indicatie van het grote nut van de afdeling in het Beatrixziekenhuis. Coronamaatregelen zijn inmiddels komen te vervallen, maar de pandemie is niet verdwenen. Wordt de spoedeisende hulpafdeling gesloten, dan heeft dat blijvende gevolgen voor de inwoners in de hele regio. Ook als er nog maar weinig coronapatiënten zijn. Zonder ic-bedden kan niet meer worden geopereerd in het ziekenhuis, zo schrijft het AD. Patiënten die spoedeisende hulp behoeven worden niet alleen verder van huis geopereerd, maar ook verder van huis voor langere tijd opgenomen. Zwangere vrouwen moeten bovendien naar verder gelegen ziekenhuizen om te bevallen.

In 2020 filmde Gorkum TV óók bij de opening van het geboorte- en kindcentrum in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem.

Dit beeld zou binnenkort dus heel goed komen te vervallen. Een belangrijk deel van de door het centrum geboden zorg – de bevallingen – zal namelijk verdwijnen.

Petitie

In reactie op de dreiging startten de twee Arkelse vrouwen Jeannette Hessels en Kitty van Ieperen een petitie en een bijbehorende Facebookpagina. Op de eerste dag van haar bestaan ontving de petitie al 10.000 handtekeningen. In de loop der tijd is het aantal ondertekeningen opgelopen tot 23.500. Het doel is om 40.000 handtekeningen te verzamelen, zodat de Tweede Kamer de petitie moet beoordelen.

Inwoners van Gorinchem en omgeving die de petitie ondertekenden staan overigens niet alleen in hun bezwaren tegen de sluiting: ook de gemeente wil de acute zorg liever behouden.

De dreiging van de sluiting is nog steeds reëel. Afgelopen dinsdag 29 maart publiceerde het AD er een nieuw artikel over, waarin het bevraagt ‘hoe erg het is’ dat de spoedeisende hulp in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem dreigt te sluiten.

De Stad Gorinchem nuanceerde de situatie in december van 2020 in dit artikel. Zo schreef het: “De houtskoolschets beschrijft dat uitsluitend de hoog-complexe acute zorg geconcentreerd zal worden om de beste kwaliteit te borgen. Het overgrote deel van de acute zorg kan nog steeds lokaal, dichtbij de patiënt, verleend worden.” De organisatoren van de petitie maken zich toch zorgen. Niet alleen omdat de verplaatsing van spoedeisende hulp de regionale bevolking op medisch gebied kan benadelen, maar ook omdat er steeds meer kennis uit de regio verdwijnt. Zij schreven op 26 maart in een mededeling bij de petitie: “Wij vrezen dat Streekziekenhuizen te veel kennis en expertise moeten inleveren als zij straks slechts een spoedpost mogen overhouden, de zogenaamde deskilling.” De urgentie van de petitie is nog steeds groot, benadrukken zij: “… we zijn nu in een fase beland dat het echt gaat gebeuren.”

Gisteren tweette één van de petitiehouders, Jeannette Hessels, dat het aantal handtekeningen nu echt de 23,500 had gepasseerd. Ook bijdragen? Klik hier en teken de petitie zelf!