black friday winkelen gorinchem

 

Black Friday: Gorinchem in chaos?
Materialisme en misleiding

 

De drie d’s van Black Friday

Drukte, depressie en dringende massa’s. Als je bij die woorden aan de avondspits of je oude middelbare school denkt, zou ik dat ook kunnen begrijpen, maar in dit geval heb ik het over niets minder dan Black Friday in Gorinchem.

Maar wat blijkt: Black Friday deprimeert niet iederéén. Onderzoek naar Black Fridays uit het verleden wijst uit dat het agressieve shopritueel in Amerika een ware ‘female bonding experience’ betreft: veel vrouwen van verschillende generaties, vrienden en familie, ervaren Black Friday als bindingsritueel.

In Amerika is Black Friday eerder plezier dan noodzaak, eerder een nationale feestdag dan het doen van noodzakelijke inkopen. Is dat ook hoe jij het ervaart als je weer eens onverhoopt bij Van Zuilen belandt?

Niet te doen: Kleine ondernemers

In Nederland zal het vanwege corona nog niet zo ver zijn – winkeleigenaren worden dit jaar zelfs nog met boetes bedreigd als ze een reclamebord neerzetten – maar het kan wel zo ver komen. In 2019 schreef de NOS al dat Black Friday snel toenam in populariteit. Winkeliers verdronken in al die klandizie. “Het is niet te doen,” zei een kleine ondernemer destijds. Ze voegde eraan toe dat de kleine ondernemer de kortingen uit eigen zak moest betalen.

Is er dan zo’n peer pressure om mee te doen met dat wegsmijtritueel van die verveelde, consumptie-geobsedeerde Amerikanen? Krioelen er niets dan wenende ondernemers en agressieve, duwende koopvrouwen onder die stars en stripes?

En straks ook onder ons rood, wit, blauw?

Peiling

Volgens een peiling van Kieskeurig.nl kochten klanten – vooral mannen – tijdens Black Friday veel producten uit de categorie Beeld & Geluid. Vrouwen kozen daarnaast in grote mate voor Smartphones & Tablets.

Slechte deals

In de jaren 2018 en 2019, de prehistorische pre-coronatijd toen de winkels vanzelfsprekend geopend waren, werd er nog betrekkelijk veel over Black Friday geschreven. Een deel van die artikelen waarschuwde voor neppe deals die door onder andere de Mediamarkt werden aangeboden. Angela van de Haar uit Middelburg plaatste in 2018 foto’s van de prijskaartjes van koelkasten op Facebook. Wat bleek: ze waren twee weken vóór Black Friday goedkoper dan tijdens de uitverkoopdag. En ook niet een klein beetje. De prijs steeg van €549 naar wel €629.

Het altijd klantvriendelijke Coolblue maakte zich schuldig aan een tweede geval van Black Friday-misleiding. Een week vóór Black Friday kostte een stofzuiger nog €179; op de dag zelf werd hetzelfde product aangeboden voor €159. Prima toch? Ja, ware het niet dat de winkel claimde dat de stofzuiger eerst €219 had gekost in plaats van €179.

De consumentenbond heeft goud in de mond

Volgens de Consumentenbond is slechts 1 op de 10 Black Friday-deals de moeite waard. Vooral als verkopers onderling met elkaar concurreren, dalen de prijzen écht. Zij noemen het voorbeeld van een speaker die door de Aldi werd afgeprijsd, waarna Mediamarkt, Coolblue, Bol.com en BCC snel dezelfde prijs gingen aanhouden.

In veel andere gevallen is het overgrote merendeel van producten niet méér afgeprijsd op Black Friday dan op andere momenten van het jaar.

Profiteer!

Het lijkt er dus op dat grote winkelketens je het liefst een loer draaien (what else is new) en prijzen alléén de grond in boren wanneer het écht niet anders kan, omdat iedereen anders verlekkerd naar de buurman kijkt.

Komen we toch weer uit bij die kleine ondernemer. Heb je een grotere kans door hem eerlijk behandeld te worden – en niet om de tuin geleid te worden door neppe deals – dan gaat die 30 tot 50 procent korting ten koste van zijn zuurverdiende inkomsten.

Dus ga je naar een kleine zaak om te profiteren of laat je een grote zaak van jou profiteren?

Of ga je gewoon op elke willekeurige dag van het jaar op zoek naar koopjes, bij ondernemers groot én klein? Kans van 9 op 10 dat je dan net zo goedkoop uit bent.