kroeg gorinchem de keizer

 

Café de Keizer in Gorinchem
Het kan nog steeds

 

Dan maar kapot

Op het raam van Café de Keizer luidt het slot van het gedicht ‘Kroegvrienden’ van Ro van Doesburg als volgt:

 

ik heb geen dorst maar toch
voel ik in mijn zakken
telefoon, geld, sleutels
en trek de deur achter mij dicht
in het slot

dan maar kapot

 

Van Doesburg werd in 2005 in dit café gekozen en herkozen tot stadsdichter: een functie die hij tot en met 2010 bekleedde. Jaren later, in 2018, werd hij benoemd tot wethouder van Gemeente Gorinchem. Dat is een jaar nadat het AD een artikel inleidde met: “Café de Keizer in de Gorcumse binnenstad mag van de gemeente niet open voor publiek.”

De stadsdichter die binnen het pand stadsdichter werd, wiens lyriek nota bene het pand tot op de dag van vandaag markeert, stond nu – waarschijnlijk onopzettelijk – aan de zijde van de gemeente die het in 2019 met behulp van talloze dwangsommen probeerde te sluiten.

Huurovereenkomst

Over de hoogte van het bedrag van de dwangsom én over hoe vaak deze is opgelegd, doet de gemeente geen uitspraken. De reden voor het bombardement is wel bekend: de eigenaar van het café was niet in staat een huurovereenkomst over te leggen. Het gevolg: géén exploitatievergunning. En dus geen legaal functionerend café.

Bier no more

We kunnen nu verzinken in wat er allemaal gebeurd is en wie er schuld heeft, maar daar heeft niemand nog wat aan. Wat er toe doet is de toekomst van Gorinchem en de doelgroep van Café De Keizer die muziek- en bierloos thuis zit.

Feniks

Een ander café met een vergelijkbare doelgroep sloot haar deuren een aantal jaar geleden. Genesis, een alternatieve kroeg én discotheek bood met zijn verlichte dansvloer en muziek uit de jaren negentig, nul en tien voldoende drink- en dansgelegenheid. Het café dat dezelfde eigenaren hierna openden, de Feniks, herrees uit Genesis’ as. Feniks heeft echter een heel ander bedrijfsplan dan Genesis toentertijd: alternatieve muzieknoten zijn vervangen door sportkanalen, de dansvloer door meer zitgelegenheid.

Maar waar is al dat publiek gebleven? Liefhebbers van alternatieve (dans)muziek die voorheen graag De Keizer en Genesis bezochten, zijn niet samen met de Feniks uit as herrezen, maar meegevoerd met de wind. Zonde.

Pogo

Tot overmaat van ramp sloot vorig jaar ook PoGo, Podium Gorinchem, een ander muziekpodium waarop veel Gorcumse artiesten een publiek vonden. “Teveel muziek, te weinig buurthuis.” Teveel muziek? Waar?

Dan maar kapot? Niks ervan!

Kroegeigenaren, pak je kans. Er is hoop voor de toekomst! Het kan weer! Het uitgaansleven in Gorinchem heeft een Café de Keizer-vormig gat dat iedereen met een bedrijfsplan en een gezonde dosis enthousiasme op kan vullen. Speel wat rock, metal, funk, punk, wat dan ook, maar doe wat.

 

kan niet dansen op papieren
die vergunningen niet drinken
kan die deur wel sluiten
en nooit meer naar buiten

maar kan ook bier, kan wijn
het kan nog steeds
hoe fijn het kan zijn