coronavirus gorinchem 2g

Corona-update: Verdeeldheid en 2G

Volgens sommigen rijzen de coronamaatregelen nu echt de pan uit, voor anderen kan het allemaal niet streng genoeg. Een kleine meerderheid van de bevolking steunt de 2G constructie. Met name jongeren en mensen met een migratie- of religieuze achtergrond zijn tegen. Met betrekking tot het coronavirus in Gorinchem werden gisteren 38 positieve testen gemeld.*

Politieke onenigheid

De NOS schreef gistermiddag dat een klein merendeel van de bevolking het 2G-systeem steunt. Voor wie het nog steeds niet helder heeft: 2G houdt in dat je alleen een QR-code krijgt als je genezen bent van corona, of volledig gevaccineerd bent. Onder tegenstanders van 2G vinden we met name SGP’ers en aanhangers van de Christenunie – niet verrassend – en van Forum voor Democratie. Voorstanders zijn vooral D66’ers en VVD’ers: wel 70% van die groep steunt het principe van 2G.

Ondertussen hebben steeds minder gevaccineerde Nederlanders begrip voor ongevaccineerde landgenoten. Die laatste groep voelt zich ondertussen steeds verder vervreemd van de overheid, die hen steeds verder beperkt in hun vrijheden.

Veilige werkvloer

Opvallend is dat 47% van alle ondervraagde personen het eens is met de stelling “bedrijven moeten in staat worden gesteld niet-gevaccineerden te verbieden naar kantoor te komen”. Een redelijk hoog percentage. Het is in lijn met de observatie dat steeds meer mensen de versoepelingen van september onverantwoord vinden. De overheid zou nu toch wel beter moeten weten. En een groot deel van mensen die verlangt naar strengere maatregelen, zal ook voorstander zijn van 2G.

Een lichtpuntje voor ondernemers: zij krijgen inmiddels 1,3 miljard euro steun als onderdeel van een steunpakket voor bedrijven die nadeel ondervinden van de maatregelen van afgelopen zaterdag. Voor culturele instellingen wordt de vergoeding verhoogd van 25% naar wel 55%! Zou Theater de Nieuwe Doelen er iets aan hebben?

Corona in Gorinchem

Gisteren werden in Gorinchem 38 positieve testen gemeld (op 37.022 inwoners).* Aangezien er gemiddeld 101 mensen positief worden getest per 100.000 inwoners, ligt dat vrij dicht bij het gemiddelde. Let goed op jezelf en je naasten, gevaccineerd of ongevaccineerd. Uiteindelijk zitten we allemaal in dezelfde penarie. En we zullen er nog wel een tijdje in zitten, ook.

 

*Een aantal positieve testen zijn afkomstig van eerdere dagen die vertraagd zijn doorgegeven.