detailhandel gorinchem personeelstekort

 

Detailhandel in Gorinchem

Werkgevers onder een steen

NOS citeerde afgelopen november Kornee van Terheijden, eigenaar van een rioleringsbedrijf: “Waar je vijftien jaar geleden nog wel iemand onder een steen vandaan kon halen, kan dat vandaag niet. Je moet dus heel creatief zijn.”

Al die werknemers zijn onder hun steen vandaan gekropen en een gapende ruimte achtergelaten voor werkgevers. Die laatste groep rent rond als een kip zonder kop. Sommige bazen vertonen de laatste stuiptrekkingen vóór ze de duistere vergetelheid van het faillissement in glijden… of levend worden begraven onder de steen die voorheen een dak bood aan talloze potentiële werknemers.

Daan Slütter, directeur van een uitzendbureau, vertelde in dezelfde angstige lijn: “Waar ik jarenlang bezig was om vooral de klant tevreden te stellen, is het nu alle zeilen bij voor het personeel.” Onderbezetting vrezende gaf Daan zijn uitzendkrachten vijfhonderd fietsen en tientallen e-scooters. Of die presentjes voor veel werknemers het verschil zullen betekenen tussen weggaan of blijven, betwijfelt hij. Toch is het beter om iets te proberen dan niets. Die steen lonkt.

Onze detailhandel in Gorinchem

Ook onze thuisbasis krijgt te maken met tekorten. De detailhandel lijdt daaronder het zwaarst. In dezelfde geest als die van de uitspraak van Kornee – “Je moet dus heel creatief zijn” moeten werkgevers “geïnspireerd” worden om oplossingen te vinden. De vraag naar medewerkers in de detailhandel is nu even groot als vóór de coronacrisis. Zo’n 6600 mensen waren afgelopen november werkzaam in de sector in Gorinchem, aldus De Stad Gorinchem. Een door de website opgestelde grafiek laat onder andere zien dat eind 2021 de WW-uitkeringen binnen de sector detailhandel in Gorinchem vielen als een steen.

 

Vacaturebank GorkumTV

Zelf op zoek naar werk in Gorinchem? Neem een kijkje op de regionale vacaturebank. Die wordt geregeld geüpdatet en biedt leuke en uitdagende vacatures in omgeving Gorinchem – ook in de noodkreten slakende detailhandel. Vorig jaar schreef ik al eens over de vele voordelen van werken dichtbij huis.

 

Gorkumse horeca

Lijkt de detailhandel in Gorinchem je niks, dan kun je als werkzoekende ook terecht in de plaatselijke horecagelegenheden. Eind 2020 gaven Gorkumse horecabazen toe al vanaf het begin van de coronacrisis slapeloze nachten te hebben, toen vooral nog vanwege de wegblijvende klanten. Vroegen eigenaren zich toen al af hoe lang ze de coronacrisis nog vol gingen houden, in 2021 verbeterde hun situatie niet aanzienlijk.

Afgelopen zomer werkte restauranteigenaar Reggie zelf 60 uur per week de benen van zijn lijf in de bediening. De coronamaatregelen en het weer werkten nu mee, maar personeel was nergens te bekennen.

De woorden van Reggie echoën die van Kornee en Daan. Er is hoop te putten uit creativiteit en vindingrijkheid. “Ondernemers in de horeca zijn creatief … Dus ook déze crisis komen we weer te boven.”

Werknemerswraak

Deelde Daan nog gratis fietsen en e-scooters uit om werknemers aan te trekken en te behouden, ook in Reggie’s zaak zijn de interne machtsrollen omgedraaid. Voorheen stelde hij tijdens sollicitatiegesprekken meteen minimumeisen. Voldeden sollicitanten daar niet aan, dan had je grote kans dat ze mochten ophoepelen. Tegenwoordig vraagt hij eerst naar de wensen van sollicitanten. En dan maar hopen dat zij hem niet de deur wijzen en zeggen dat hij mag ophoepelen.

The revenge of the employee. De horrorfilm van 2021. Wordt 2022 één groot vervolg?

Hulp voor werkzoekenden

Alle hens aan dek. Personeel is overal hard nodig. Zit je thuis werkloos op de bank – of ben je wel eens toe aan een andere uitdaging – dan biedt Gemeente Gorinchem je hulp bij het zoeken naar werk. Kom je in aanmerking voor een tijdelijke bijstandsuitkering of dreig je binnenkort werkloos te worden, neem dan ook eens een kijkje op deze pagina van Gemeente Gorinchem.

 

Zou je graag wat meer weten over personeelsmanagement? Bekijk deze aflevering van Tredion: Gorkum in Business!

 

detailhandel gorinchem werkloosheid