dry january gorinchem

 

Dry January in Gorinchem

Dry January

Doe je mee met Dry January in Gorinchem – in Nederland beter bekend als IkPas – dan ben je volger van een voorbode. Een voorbode waarvan? Lees gerust verder.

Horrordoosjes

Ieder die rookt of menig roker kent, kent ook de horrordoosjes die in 2016 werden geïntroduceerd. Tot op de dag van vandaag staan op de doosjes de meest afschuwelijke taferelen afgebeeld. Denk aan van die ernstig verteerde longen en zielige meerook-peuters met een sigaret in hun speen. Smaakjes zoals vanille en menthol werden de vergetelheid ingemikt.

Het was een bizar gezicht: een product waarvan de verpakking voor minstens 60% bestaat uit waarschuwingen het niet te kopen. Stel je voor dat op je melkpak in koeienletters geschreven stond “PAS OP: MELK BEVAT KOEIENPUS” of je nieuwe blouse bedrukt is met “HIERAAN HEBBEN BEBLOEDE KINDERVINGERTJES GEWERKT”. Je hebt misschien wel gehoord over de recente actie van PETA, waarin ze zogenaamd kleding van mensenleer verkopen. Met het doel om te choqueren, natuurlijk. Een vergelijkbaar fenomeen.

Taboe

In 2018 ontstond de droom om over 20 jaar een rookvrije samenleving te hebben. Roken kwam dus eerst, in de afgelopen jaren volgde vlees. Om andere redenen, natuurlijk. Vlees is niet zozeer ongezond, maar wel voor de planeet. (En daarom weer voor ons.) Via een omweg, dus, werd vleeseten om dezelfde redenen weggezet als onwenselijk gedrag.

Dus waar blijven de horrorverpakkingen voor vlees… en alcohol?

dry january roken

 

Moonshine

Waarom verbannen we niet alle alcoholische drankjes die goed smaken en produceren we niet alleen nog maar slechte en vieze drankjes met lage alcoholpercentages? Zouden we die vieze troep alsnog wanhopig naar binnen klokken? Toegegeven: het zou niet werken, want we zouden er gewoon een mixdrankje van maken. En dubbel toegegeven: de meesten onder ons moeten überhaupt niet aan zo’n maatregel denken.

Hoewel roken meer doden veroorzaakt, heeft alcohol meer schadelijke effecten waar je ernstig ziek van wordt. Denk aan alcoholvergiftiging met ziekenhuisopnames en leverziektes. Het is daarom onmogelijk te zeggen wat ‘slechter’ voor je is. Als alcohol ‘ongeveer net zo erg’ is als roken, dan is het niet vergezocht om te stellen dat ook alcohol er binnen niet al te lange tijd aan moet geloven.

Slagingskans

In januari van 2018 nam NOS interviews af bij vier jonge mensen die van plan waren januari alcoholvrij door te brengen. Grootste motivatiefactoren: verbeteringen in gezondheid, zelfconfrontatie en ‘gewoon, kijken of het lukt’. NOS vroeg deelnemers Mirna van 19, Niels van 28, Killian van 22 en Anne van 27 hun eigen slagingskans in te schatten. Anne was het meest optimistisch met een slagingskans van 95%, Mirna stond op de tweede plek met 85%, Niels bleef steken op 80%. De grote pessimist bleek Killian te zijn, met een ingeschatte slagingskans van een dorre 50%.

Hoe het hen vergaan is, weet ik niet. Net zomin weet ik het van de burgemeester en wethouder van Tilburg, die zich in dezelfde periode ook geroepen voelden om mee te doen. Wat we wel kunnen concluderen (want dit artikel is één van velen): er is al jarenlang aandacht voor Dry January en de negatieve effecten van alcohol.

Dry Quarantine

Sinds het begin van de coronacrisis in de vroege stadia van 2020 drinken jongeren sowieso minder alcohol. Tijdens de lockdown maakten alle minderjarige drankfestiviteiten plaats voor isolement en het eenzaam tellen van de vouwen in het behang. Dry Quarantine zal nóg effectiever geweest zijn dan Dry January, maar helaas niet op vrijwillige basis.

Alcohol = OK?

In het begin van 2020 deed de overheid nog een poging Nederlanders minder te laten drinken met de Dranquilo campagne. Het doet me denken aan de opmerkingen van Killian in het artikel uit 2018, die drinken veel te sociaal geaccepteerd vindt, terwijl roken en vlees eten steeds vaker worden afgewezen. En dat rechtstreeks uit de mond van onze slagingskans-pessimist.

Doe jij aan Dry January in Gorinchem? Grijp je naar de nul-punt-nulletjes als je weer eens bij Gall & Gall, Mitra of een vervanger van Café De Keizer binnenloopt? Of schat je jouw slagingskans om welke reden dan ook laag in? Ben je team 0,0% of team 40%?

En zien we de horroropdrukken over een paar jaar ook op alcoholetiketten? Decoratie van gele huid en onderhuidse bobbels die keelkanker verraden? De tijd zal het leren.