kerst thuisbezorgd gorinchem

Kerst, thuisbezorgd in Gorinchem
Grand diner? Weg ermee!

Kerst op je deurmat

Vroeger sloten alle restaurants met kerst hun deuren. Tegenwoordig is nog maar een piepkleine 18,78% gesloten. Een ingrijpende verandering, maar tegenwoordig worden de lekkerste gerechten dan ook thuisbezorgd in Gorinchem. Restaurants spelen in op een grote ontwikkeling van de laatste jaren: op eerste kerstdag koken we nog steeds liever zelf, maar op tweede kerstdag hebben we tegenwoordig geen zin meer een grand diner op tafel te zetten. Wie had dat verwacht?

Zit een deel van het horecapersoneel op eerste kerstdag dus gezellig met familie en vrienden aan tafel, op tweede kerstdag maken zij overuren. Vooral als ze in een Aziatisch restaurant werken, want vooral die gerechten blijken in Nederland populair te zijn tijdens de kerstperiode. En over het algemeen worden ook nog grotere en duurdere bestellingen geplaatst. Prima, toch?

Tips van Thuisbezorgd

Dus: heb je geen zin om te koken of kun je niet koken? Laat je ontzorgen en laat lekker bezorgen. Thuisbezorgd schreef – heel behulpzaam – deze lijst met gerechten die je goed met kerst kunt bestellen én geeft restaurantsuggesties voor het bestellend publiek in grote steden.

Thuisbezorgd lijkt ook goed op de hoogte te zijn van het feit dat Nederlanders doorgaans de voorkeur geven aan exotische gerechten. Huiswerk? Gedaan.

Kerstdiner

Toch denk ik met warm hart terug aan de kerstdiners vroeger bij mijn grootouders. Mijn oma bereidde vaak gerechten met hert… of soms zelfs met haas. Die laatste schoten me vaak in het verkeerde keelgat, want ik had zelf een Flappie thuis, maar uit beleefdheid at ik toch maar een hapje of twee.

Tegenwoordig is kip een populairder stukje vlees dan wild. Of natuurlijk de beruchte kalkoen, onsterfelijk gemaakt door die ene beroemde scène uit Mr Bean. Hoewel het intieme beeld van gezellig samen party crackers trekken toch wel enigszins verstoord is na corona – want nu is het voor sommigen mentaal bacillen tellen – is het voor velen ook nog steeds een gemis.

Tofurkey?

In 2021 zul je bijna net zo gauw een Tofurkey (een kalkoen van tofu) op de dinertafel tegenkomen als een gewone kalkoen. In de aflevering van De Lekkere Keuken waarin een heerlijke kerstkip met tarte tatin wordt bereid, hoor je rond de tweede minuut dat de gast van gastvrouw Loraine vegetarisch is. Zo zie je maar weer: de culinaire wereld (maar met name het supermarktassortiment) buigt langzaam maar zeker mee met de vegetarische én veganistische wensen van de eenentwintigste eeuw.

Vroeger had ik één vegetarisch klasgenootje. Ze werd altijd raar aangekeken op haar eetgewoontes. Want waarom zou je in hemelsnaam geen vlees eten? In de supermarkt lagen alleen nog maar van die bleke, ziekelijke plakken Valess met mensvreemde, weeïge smaakjes. Tegenwoordig smaakt nepkip best naar kip. Maar een echt kerstgevoel krijg ik er eerlijk gezegd niet van.

Maar goed, die dooie kip op m’n bord heeft dat kerstgevoel bepaald ook niet. Dat weet ik ook wel.

De deur niet uit

De laatste jaren is binnen zitten ons steeds verder aangeleerd. Sterker nog, deze kerst moet het weer. Ik kan het ons dan ook niet zo kwalijk nemen dat we er steeds vaker voor kiezen met een paar tikjes op ons touchscreen een waar kerstdiner in huis te halen.

Misschien toch wel belangrijk om af en toe ook nog een beetje moeite voor elkaar te doen. Anders durven we straks helemaal niets meer aan te branden en met dronken ooms aan tafel te zitten. Dan maken we niet alleen nog maar gebruik van Thuisbezorgd in Gorinchem, maar zitten we ook alleen nog maar bezorgd thuis.