elske dewall gorinchem

Elske DeWall in Gorinchem
Van Fryslân tot BENZ Agency

Elske DeWie?

Bûtter, Brea en Griene Tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries! (“Boter, brood en groene kaas, wie dat niet zeggen kan is geen echte Fries”).

Misschien luister je vaak naar haar muziek, misschien heb je nog nooit van Elske DeWall gehoord. Ikzelf maakte onderdeel uit van die tweede categorie voordat ik kennisnam van haar optreden op 16 december in de Sommer Music Store (€15, inclusief drankje). Het is niet vreemd dat ik de inmiddels vijfendertigjarige Friese zangeres nog niet kende. Ze speelde de niet onbelangrijke rol van Maria in The Passion in 2017 in Leeuwarden – maar dat kijk ik niet. Ze trad op in Linda’s Zomerweek – kijk ik ook niet. In 2008 deed ze een bijdrage aan een album dat ‘Leonard Cohen in het Fries’ heet – daarnaar luister ik zéker niet.

Cultuurproduct

Toch wel interessant om een keer te beluisteren, ook al is het maar om het te ontleden en analyseren als cultuurproduct, met een scalpel in mijn hand en een laboratoriumjas aan die onder de restproducten van die gekke Fryske wurden zit. Want wat de Hollandse boer niet kent, dat vret ‘ie nie, maar be- en veroordelen doet ‘ie het wel.

Oh, Elske DeWall

Verder: ze trad op als onderdeel van een concert van Marco Borsato in de Ziggo Dome en in 2010 werd ze al uitgeroepen tot Serious Talent van 3FM. Blijkbaar is ze ook geregeld te zien geweest in De Wereld Draait Door en RTL Late Night. Dat keek ik wel eens. Dan moet ik die afleveringen toch gemist hebben.

Toegegeven: ze heeft een goede stem. Vind ik dan. Toch vind ik het vaak jammer als artiesten vooral bekendheid verkrijgen met covers. Ik wil weten wat er in een artiest omgaat, wat zij zelf zouden produceren, en ik wil erin kunnen horen dat het lied echt van hem of haar is.

Artiestenbureau

Elske staat ingeschreven bij BENZ Agency, één van de grootste artiestenbureaus in Nederland, die naar eigen zeggen (o.a. op LinkedIn) het “topsegment van Nederlandse artiesten en bands” vertegenwoordigt. Toegegeven, grote namen staan er netjes opgesomd op hun website. Grote namen staan niet per definitie gelijk aan talent, maar goed, talent staat wel grotendeels gelijk aan een subjectief waardeoordeel. Het is maar goed voor BENZ Agency dat ik met namen als Thomas Berge en Frans Duijts niet de aangewezen beoordelaar ben.

Persoonlijk leven

Een paar persoonlijke feitjes over Elske op een rij: ze beviel vorig jaar van een dochter, Neva Victoria, en had zoontje Herre toen al uit een eerder huwelijk. Verder maakte ze dit jaar een Friese versie van het alom bekende nummer Het Dorp van Wim Sonneveld, genaamd ’t Nije Doarp.

Tot zover deze spoedcursus Elske DeWall. Heb je al zin gekregen om haar aankomende donderdag (de 16e dus) te zien optreden op het SMS podium? Een beetje als het terugzien van een oude bekende die je zojuist hebt ontmoet? Wie heeft er zin in een reünie c.q. eerste kennismaking?

In oprjocht Fries!

Misschien houd je al van Elske, misschien ook niet. Voor die laatste categorie kan een bezoekje aan haar optreden ook om andere redenen interessant zijn: daar komen die scalpel en laboratoriumjas weer ten tonele. Metaforisch gesproken, dan.

Want een echte Friezin in muzikale actie zien, eigenlijk zouden we dat allemaal eens moeten doen. Gewoon, omdat Friesland een soort van Nederland is maar eigenlijk ook weer niet. En de Friese taal de niet-Friese Nederlander vreemd in de oren klinkt als een soort van raar Nederlands, maar eigenlijk is het gewoon een hele andere, niet zo rare taal. Interessant, toch?

Moat in Fries wêze

Bûtter, Brea en Griene Tsiis, wa’t dat betinke soe, moat in Fries wêze. (“Boter, brood en groene kaas, wie dat zou bedenken, moet wel een Fries zijn”). En ook dát klopt helemaal.

 

Tip: Heb je interesse in muziek, kijk dan eens naar deze documentaire over muziekliefhebbers onder jongeren.