stemmen in gorinchem

 

Ga stemmen in Gorinchem!
Je goed recht

 

Stemmen in Gorinchem

De laatste Gorkumse gemeenteverkiezingen kennen we natuurlijk van 2018. Toen was er een opkomst van 52,21%. Van de 28.552 kiesgerechtigden kwamen maar 14.906 stemmers opdagen. Ter vergelijking: de opkomst van alle gemeentes in Nederland was 54,97%. Dat zijn 6.849.788 stemmers uit een pool van 12.461.540 kiesgerechtigden in Nederland. We stemmen in Gorinchem, maar niet méér dan elders, gemiddeld gezien.

Waarom gaat die 47,79% niet stemmen in Gorinchem? In 2019 interviewde GorkumTV inwoners over de Europese parlementsverkiezingen. Eén van de gestelde vragen was “Gaat u stemmen?” Enkele antwoorden waren “Het interesseert me niet” en “Ik ga wel stemmen, maar ik heb me er niet in verdiept”.

Stemrecht

Hoe komt het dat we zo weinig interesse hebben, terwijl we het recht om te stemmen zouden moeten koesteren? Mogen wij Mark Rutte ongegeneerd uitmaken voor klootzak en SP stemmen, in Noord Korea riskeer je een fikse straf wanneer je je fiets niet afstapt als je langs het standbeeld van Kim Il-Sung en Kim Jong-Il komt. Maak één van hen daar eens uit als klootzak, en je bent de volgende Otto Warmbier. Laat staan dat het iemand wat uitmaakt of jij wil dat het lokale sloopterrein een park of een parkeerplaats wordt.

Houd je rekening met het feit dat slechts iets meer dan de helft bij de stembus komt opdagen, dan kun je je voorstellen hoe anders de uitslag had kunnen zijn. Een soort alternatieve realiteit à la The Matrix, waarin Groenlinks De Nieuwe Doelen omtovert tot vluchtelingencentrum of Jezus Leeft Gorinchem omdoopt tot theocratie? Gekkigheid natuurlijk, maar het gaat om het principe. Te weinig mensen stemmen. Een lichtpuntje: in 2018 was de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen iets hoger dan vier jaar daarvóór, dus misschien zit er schot in de zaak. We zullen zien hoe het dit jaar voor ons uitpakt.

De verloren stem

Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen kwam 78,7% opdagen. Een stuk meer. Waarom houdt onze politieke interesse blijkbaar op als we Den Haag verlaten en op lokaal niveau arriveren?

Er zijn veel verschillende redenen te bedenken voor dat verschil, en zij zullen per niet-stemmer verschillen. De meeste mensen zullen het gewoon “niet zo interessant’ vinden, net als één van de sprekers in de hiervoor genoemde video. Veel mensen zullen verwachten dat alles ‘toch wel goedkomt’, dat hun stem niet uitmaakt, en sommige mensen hebben er ouderwets geen zin an.

 

De strijd der lijsttrekkers

Wie er soms ook geen zin meer an hebben zijn lijsttrekkers zelf. In 2018, de laatste gemeenteraadverkiezingen vóór die van maart aanstaande, ontving Dick van Zanten van Stadsbelang van alle lijsttrekkers en alle partijen de meeste stemmen. Hij staat dit jaar niet meer op de concept kandidatenlijst. De minste stemmen gingen naar zijn partijgenoot Björn Bahlmann. Bahlmann, die dit jaar óók niet meer op de kandidatenlijst staat, volgde partijgenoot Hans van Mourik op na diens vertrek in 2021.

Van Mourik stapte in 2018 ook al eens op, maar kwam in 2019 weer terug. De partij vond dat zijn mening teveel afweek van die van de partij. De druppel die de emmer vorig jaar deed overlopen was volgens bronnen een partijbespreking waarvoor Van Mourik ten onrechte niet werd uitgenodigd. Inmiddels heeft hij toegezegd door te gaan met een nieuwe partij: Zorg Voor Gorkum.

Een sappig stukje drama in ons Gorkum, maar of het invloed heeft op de opkomsten betwijfel ik. De Tweede Kamer lijdt immers ook drama genoeg in de vorm van (soms ietwat dramatische) exits. Voorlopig geniet Stadsbelang overigens een nieuw representatief gezicht, namelijk dat van Dicky van Veen.

 

Conservatieve jongeren

Het doemscenario dat ik eerder opwierp – de theocratie van Jezus Leeft – zou zomaar in het verschiet kunnen liggen, tenminste als het aan de hypermoderne conservatieve jongere ligt. Steeds meer jongeren zijn conservatiever dan hun ouders. Een sprekend voorbeeld: abortus is “echt een no-go”. Vandaag geen dolle Mina’s meer, maar boze Batya’s. In het programma Boos maakt Tim Hofman zich intussen juist hard voor het recht van een vrouw om baas in eigen buik te zijn. De discussie leeft.

Gaan we over naar nog iets dat leeft. De partij Jezus Leeft is – het zal je niet verbazen – streng afwijzend jegens de voortijdige afbraak van zwangerschappen. Euthanasie mag overigens ook niet, net als drinken, roken en drugsgebruik. (Met betrekking tot ongezonde gewoontes moeten er zelfs “verboden” komen, vindt de partij.) Wel net zo makkelijk, toch, als een partij beslist over jouw lichaam, levensduur en gebruiken? Als we toch niet stemmen, kunnen we die beslissingen net zo goed ook uit handen geven. Of hebben we wél ineens interesse om even naar het stemlokaal te wandelen als een missionaris met een kerkcollectebus je pilsjes en Marlboro’s komt innen?

ChristenUnie blijkt een iets milder standpunt in te nemen. Er is meer ruimte voor persoonlijke keuze. Maar goed, in 2018 kreeg ChristenUnie-SGP met 1.430 stemmen in Gorinchem dan ook 2 zetels, en Jezus Leeft met slechts 66 stemmen geen. (En nee, CDA is geen ChristenUnie).

 

(Be)stemmingsplan

Natuurlijk scheer je niet ieder lid van een partij over één kam. Iedereen is zijn eigen mens en lijsttrekkers delen niet altijd elke mening met hun partijgenoten. Het stukje hierboven beschrijft overduidelijk één mening. Schaar jij je volledig achter Jezus Leeft, dan is dat jouw goed recht. Ga vooral stemmen. Let wel: besluit je om lijsttrekker te worden, pas dan wel een beetje op met die levensgevaarlijke persoonlijke mening. Het differentiëren tussen jou als persoon enerzijds en je partij anderzijds, die als Big Brother achter je staat en zijn handen om je schouders klemt, blijkt voor menig medemens een lastige taak.

Stem Stadsbelang, VVD, SP, Groenlinks of Jezus Leeft. Stem voor mijn part blanco. Maar stem. Dus: wordt het een park of parkeerplaats?

Jouw mening maakt een verschil. En anders: verzamel je pils maar alvast. De collectebus ratelt.