Gorcumse Geheimen Geschiedenis Gorinchem

 

Geheimen en geschiedenis van Gorinchem

Geschiedenis van Gorinchem

Deze week staat natuurlijk in het teken van het vijfjarig jubileum van Gorkum TV. Een goed moment om terug te blikken op voorgaande items. Vorige week besteedden we al aandacht aan het item Brave Beestjes, dat Gorkum TV nieuw leven gaat inblazen. Een ander item dat in we niet vaak meer terugzien op onze feed, maar dat ook nog steeds al ons enthousiasme verdient, is Gorcumse Geheimen met theaterexpert Roy Grünewald als welbespraakte verteller.

Het item werd in 2019 en 2020 gemaakt. In innemende verhaalvorm vertelt Roy je meer over deels waargebeurde en deels fictionele geschiedenis van Gorinchem. Wie wist dat de Geheimen zoveel waargebeurde verhalen zouden bevatten?

Als je Gorkummer bent en deze verhalen nog niet kent, dan ga je gegarandeerd anders naar je stad kijken, de volgende keer dat je over de Grote Markt wandelt of langs de steeg met huisnummer 8h (want dat is de h van heks).

Naar mijn mening vertelt niemand dit verhaal (en alle andere legenden die in Gorcumse Geheimen aan bod komen) beter dan Roy zelf, dus ik raad van harte aan de video’s zelf te kijken. Hieronder ga ik wat dieper in op één van de meest karakteristieke Gorkumse verhalen: dat van de heks Anna Muggen.

De laatste heks van Gorinchem

Roy vertelde dit verhaal vanuit Grand Café TAX. De laatste heks van Gorinchem, Anna Muggen, was meteen de laatste heks die in het gewest Holland werd verbrand. Dat gebeurde in 1608.

Na het vertrek van haar man begon de buurvrouw van de bewoners van de Helmsteeg vreemd verdrag te vertonen. De bewoonster van 8h liep er vreemd bij, sjouwde met takken en verspreidde vreemde verhalen. Zo vertelde ze aan voorbijgangers dat haar man nooit meer terug zou keren, maar de duivel haar voor altijd in leven hield. Ook zou ze van de duivel zelf geld krijgen voor elke ziel die ze vervloekte, schreef Roy. Eenmaal opgepakt bekende de zeer excentrieke en waanzinnige vrouw direct dat ze een heks was.

Haar vonnis liet niet lang op zich wachten: ze zou gewurgd en verbrand worden.

De vloek van Gorinchem

Voordat de beul zijn handen echter om haar keel kon klemmen, sprak ze een vloek uit over Gorinchem. Het zou voor altijd regenen over de stad, totdat het in een zondevloed ten onder zou gaan. Haar woorden stokten in haar keel terwijl ze stierf, maar plots begon het te regenen… en in 1898 kwam haar vloek definitief uit. Het resultaat is tot op de dag van vandaag door iedereen te zien. Benieuwd hoe?

 

Bekijk en beluister hieronder het catchy Engelstalige lied ‘The witch of helmet alley’ dat Roxanne en Danny van Minstrel Season maakten over het lot van de laatste Gorkumse heks.

 

Depressie

Volgens Roy was arme Anna depressief, maar werden depressieve mensen aan het begin van de 17e eeuw nog “gewoon gek” genoemd. Het was dan ook niet zo handig dat ze allerhande voorbijgangers begon uit te schelden en ruzie maakte met de schoenmaker die haar uiteindelijk aangaf.

De duivelbanner

Eerder dit jaar schreef ik over een Gorkumse bewoner die aan het begin van de twintigste eeuw (1910) het beroep van ‘duivelbanner’ beoefende. Volgens het katholieke dagblad De Tijd genoot hij regionale bekendheid en menig ‘vervloekte bewoner’ bezocht hem om de duivel uit ziel en lichaam te verdrijven. Het enige dat hij daarvoor nodig had was een potje urine. Helaas kon hij niet iedereen redden.