gezondheid verbeteren in gorinchem

Gezondheid verbeteren in Gorinchem

Afgelopen maandag 22 november ondertekenden organisaties in de regio het Lokale Preventieakkoord. Het akkoord doelt erop de regionale gezondheid te verbeteren: in het bijzonder die van jongeren. Roken, drinken, overgewicht, maar ook gevoelens van eenzaamheid en somberheid worden bevochten.

Mentaal en fysiek

Zowel mentale als fysieke gezondheid liggen in het vizier van West-Betuwe. Zij gaan per slot van rekening hand in hand en beïnvloeden elkaar. Voel je je ongelukkig, dan ga je vaak slechter eten. Of begin je andersom met slecht eten, dan verslechtert vervolgens ook je gemoed. Je gezondheid verbeteren is dus een tweeledige actie. (En die actie is niet altijd makkelijk uit te voeren. Recent schreven we al eens over de lange wachtrijen bij psychologen in Gorinchem.)

JOGG

De organisatie JOGG strijdt tegen de “welvaartsziekten” obesitas en andere maten van overgewicht. Zij zijn onderdeel van de barmhartige organisaties die de voorkeur geven aan preventie boven genezing. JOGG pleit voor een algehele leefstijltransitie: de fysieke én sociale omgeving van het kind en de tiener moeten gelijktijdig worden verbeterd.

JOGG stelt verschillende partijen ervoor aansprakelijk om de gezondheid te verbeteren van elk kind. Dit ‘werknet‘ bestaat uit beleidsbepalers zoals bestuurders, professionals zoals leerkrachten, volwassenen in het leven van het kind en zichzelf (JOGG dus).

Statistiek

Volgens De Stad Gorinchem heeft 50% van de volwassen bevolking overgewicht, rookt 23% en drinkt 18% overmatig. Het gevolg van deze gewoontes: een jaarlijkse 9 miljard euro aan zorgkosten. Het coronavirus heeft daarnaast bijgedragen aan de somber- en eenzaamheid die afgelopen jaar zijn toegenomen.

Gezondheid anno nu

Denken we tegenwoordig aan gezondheid, dan is het coronavirus één van de eerste dingen die ons binnen zullen schieten. Deze week zijn meer dan drieduizend mensen in de regio positief getest in een week tijd. Afgelopen donderdag 11 november publiceerde de NOS een video over de 13-jarige Danique. Ondanks alle maatregelen wil zij zich nog steeds niet in laten enten – net als haar ouders.

Danique voelt zich buitengesloten, omdat haar gevaccineerde klasgenootjes straks wel naar de bioscoop mogen en zij niet. “Ik denk dat ik de prik niet nodig heb … en je neemt de prik vooral voor jezelf.” Deskundigen zijn het daar niet mee eens.

De sociale afwijzing veroorzaakt echter nog het sterkste gevoel bij het 13-jarige meisje. “Een docent heeft tegen me gezegd dat omdat ik me niet laat vaccineren, ik mensen aan het vermoorden was.”

Eenzaamheidsepidemie

Danique’s gevoel is gelieerd aan de collectie van het Leger Des Heils waarover De Stad Gorinchem gisteren rapporteerde. De collectanten gaan van 29 november tot en met 4 december de straat op. Waarom? Om mensen uit sociaal isolement te halen. Of, nog beter, om dat isolement te voorkomen. Corona, eenzaamheid of overgewicht, epidemieën vind je tegenwoordig overal.

Bekijk de video van NOS waarin Danique haar verhaal doet hieronder.