Gorinchem Bezienswaardigheden - Toenemend Toerisme

Toenemend Toerisme: Gorinchem & Bezienswaardigheden

Gorinchem & bezienswaardigheden

De Gorkumse toerismesector blijft groeien. Gek of onvoorspelbaar is dat niet. In 2020 investeerde Gorinchem al in binnenlands toerisme. Bij de ontvangst van de titel Allermooiste Vestingstad van Nederland in de zomer van vorig jaar zagen we natuurlijk ook een grote toename van het aantal toeristen.

Het is waar: er zijn veel redenen om Gorinchem eens te bezoeken. Of je nu geïnteresseerd bent in wandelroutes, evenementen, horeca, musea, architectuur, cruisevaart of één van de vele andere redenen om Gorinchem en bezienswaardigheden van dichtbij te komen bekijken, de Vestingstad is mens- en toerismevriendelijk.

Nieuwe campagne

Op dit moment loopt een nieuwe campagne om Gorinchem nog beter op de nationale kaart te zetten. Het reclamespotje van Mooi Gorinchem moedigt Nederlanders aan Gorinchem eens te bezoeken: “Je volgende citytrip? Denk eens aan Gorinchem! Fiets of wandel door Werelderfgoed en langs de Linge en de Merwede …”

Het AD citeert Gerben Zeeman, marketing & sales manager van Mooi Gorinchem: ,,Vier weken lang is er op NPO1, zowel radio als televisie, een commercial te zien waarin we Gorinchem promoten. We willen de bezoekersaantallen laten groeien en aandacht op televisie en radio moet daarbij helpen.’’

TV-bekendheid

Vorige week schreef ik al over de Gorkumse aflevering van ‘Hier zijn de Van Rossems’ waarmee het achtste seizoen van het programma afgelopen zaterdag aftrapte. Voor de opnames bezochten Maarten, Sis en Vincent van Rossem Gorinchem vorig jaar augustus. De verschijning van Gorinchem op NPO2 – waarbij kijkers culturele schatten te zien krijgen, zoals het poortje van Hugo de Groot – draagt hoogstwaarschijnlijk bij aan nóg meer toerisme.

Profilering

Naast de concrete Gorkumse bezienswaardigheden profileert Gorinchem zich al langer als aantrekkelijke stad in sociaal opzicht. Als veilige Stad van Tolerantie en Regenboogstad ontvangt Gorinchem iedereen met open armen. Het Tolerantiepad is door iedereen te bewandelen.

Afvaltoerisme

Een andere, aanzienlijk negatievere vorm van toerisme is afvaltoerisme. Dat houdt in dat mensen naar andere regio’s rijden om illegaal afval te dumpen en afvalstoffenheffing te ontwijken. Gorinchem kreeg hier begin dit jaar mee te maken in de buurt van Hoog Dalem.

Toenemend toerisme: voordelig?

Binnenkort zien we dus geen cruiseschepen vol vluchtelingen meer, maar weer ‘gewoon’ met toeristen. Wat merkt de gewone Gorkummer daarvan? Lange rijen en drukke terrassen zijn doorgaans vervelend voor lokale bewoners, maar voordelig voor (horeca)ondernemers, die het tijdens de pandemie moeilijk hebben gehad. Het college beschreef vorig jaar echter enkele keerzijden van toerisme: ‘visuele vervuiling’ en ‘aantasting van de publieke ruimte’. Naast afvaltoerisme speelt een toename in afval ook een rol bij ‘gewoon’ toerisme. Meer mensen betekent nu eenmaal meer afval.


Wat vinden toeristen dan zo leuk aan Gorinchem? In 2018 sprak Henry een paar toeristen die om verschillende redenen in Gorinchem belandden. Bekijk hieronder de eerste aflevering van ‘Toeristen in Gorkum’! Er zijn in totaal vier afleveringen, dus ben je geïnteresseerd in de verhalen van toeristen, bekijk dan hier de rest!