Gorinchem in Geschiedenis
Stripverhaal Rampjaar

Gorinchem en geschiedenis: 1672

Gorinchem en geschiedenis: een belangrijk onderwerp om zo af en toe aan te snijden. Vandaag hebben we daar een leuke reden voor.

Herdachten we vorig jaar nog de befaamde boekenkistontsnapping van Hugo de Groot, dit jaar staan we stil bij het Rampjaar. In 1672 was het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos.

Een voor Gorinchem belangrijke ontwikkeling in het Rampjaar was het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie. (Tip: tot en met 12 juni kun je een mooie expositie over de Waterlinie bezoeken in de bibliotheek op de Groenmarkt). Gorinchem diende als Vesting als zeer belangrijk defensief punt in onze verdediging tegen de verschillende buitenlandse machten die ons aanvielen. Dat waren Frankrijk, Engeland en de bisdommen Keulen en Münster.

Volgens Mooi Gorinchem herdenken we dit jaar overigens nóg een belangrijk moment: De ‘geboorte van Nederland’ in 1572. En als je geïnteresseerd bent in de heksengeschiedenis van Gorinchem, lees deze blog dan eens.

Stripverhaal

Vorig jaar was Gorinchem nog niet zeker hoe de herdenking dit jaar ingevuld zou worden; nu is het bekend. Het hele jaar houdt Mooi Gorinchem je op de hoogte van de ‘vestingverhalen’ die Gorinchem en geschiedenis – ook van heel Nederland – in dit belangrijke jaar definieerden.

Het verhaal wordt gegoten in een leuke, luchtige, creatieve vorm: een stripverhaal van de hand van Roel Mulder. Hij is historicus, schrijver en eigenlijk nog veel meer.

Paulus Wirtz

Zoals gezegd was Gorinchem als Vesting een belangrijk verdedigingspunt voor de Republiek. In dat verhaal speelt ook Paulus Wirtz een belangrijke rol.

Samen met andere vooraanstaande figuren introduceert Roel hem in aflevering 1 van het stripverhaal.

Gorinchem in geschiedenis: Stripverhaal Roel

 

Platform Rampjaarherdenking

Platform Rampjaarherdenking werd daarnaast speciaal opgericht voor de nationale herdenking van het voor de Republiek o zo desastreuze jaar. Voor degenen onder ons die wat minder bekend zijn met de Nederlandse geschiedenis, het platform licht ook toe wat het jaar zo interessant maakt: “In het Rampjaar 1672 werd  ons land overvallen door de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV, de Engelse vloot en twee Duitse vorsten. Op zee en op het land verloor Nederland steeds meer terrein. De bevolking raakte in paniek, er ontstond een vluchtelingenstroom en de gebroeders De Witt werden vermoord.”

Prins Willem III laat echter de dijken doorsteken, waardoor het Franse leger tot stilstand wordt gebracht voor de nieuwe watergrenzen. Dat is maar goed ook, want het leger telde wel 100.000 man.

Houd het platform van Mooi Gorinchem dit jaar dus in de gaten en leer op een laagdrempelige manier meer over de geschiedenis van Gorinchem en Nederland. Hieronder zie en lees je alvast aflevering 2 van het stripverhaal!

Gorinchem in Geschiedenis: Aflevering 2 Stripverhaal