Gorinchem op TV: Hier zijn de Van Rossems

Gorinchem op TV: de Van Rossems in Gorinchem

Gorinchem op TV

Aankomende zaterdag mag heel televisiekijkend Nederland even stilstaan bij de allermooiste Vestingstad van Nederland. Hebben we bij Gorkum TV altijd al aandacht voor de Stad van Tolerantie, op 16 april komt Gorinchem op TV met nationaal bereik. De in Nederland welbekende historicus Maarten van Rossem bewondert in ‘Hier zijn de Van Rossems’ samen met zijn broer Vincent en zus Sis onder andere de dichtkunst van Ida Gerhardt en het poortje van Hugo de Groot.

Vestingstad met voelbaar verleden

“Gorinchem is een vestingstad waar het verleden voelbaar is.” Met die woorden leidt de beschrijving van de aflevering in op de website van NTR. De beschrijving vervolgt: “Gorinchem is een vestingstad waar het verleden voelbaar is. De stad is trots op zijn helden. ‘De Nederlandse Leonardo da Vinci’ werd hier geboren. Een andere zoon van Gorinchem schopte het tot nationale held van Korea. Ook de dichter Ida Gerhardt, door de Van Rossems zeer bewonderd, kwam uit Gorinchem. Sis leest een gedicht van haar voor. Houden de mannen het droog? Maarten vertelt over een omstreden burgemeester. Vincent belicht een eigenzinnig monument. Het bezoek wordt afgesloten bij een belangrijk stukje vaderlandse geschiedenis, het poortje van Hugo de Groot, maar hier moet Maarten de gemeente Gorinchem toch echt even streng toespreken.”

Een strenge toespraak van Maarten is dus blijkbaar nodig. Wat zou de aanleiding zijn geweest van zijn frustratie? Zaterdag komen we erachter.

De Van Rossems in Gorinchem

Liep je afgelopen zomer rond in de binnenstad, dan had je de Van Rossems tegen kunnen komen. Toen werd deze aflevering namelijk opgenomen. Twee dagen waren ze in Gorkum te vinden. BN De Stem deed in augustus vorig jaar al verslag van het gekibbel van de broers en zus. Zo schreef het platform onder andere dat zij alle drie een kopie van ‘Gorcum: Oude prenten – Nieuwe verhalen’ cadeau kregen van de Historische Vereniging Oud Gorcum. Maarten was destijds ook jurylid in de ANWB-verkiezing ‘Mooiste Vestingstad van Nederland’ – een verkiezing die Gorinchem uiteindelijk natuurlijk won.

Wat voor commentaar zou Van Rossem als jurylid hebben op ‘Hugo de Groot: The Movie’, vragen wij ons af?

Hier zijn de Van Rossems

Hoewel Gorinchem behoort tot één van de meest recent bezochte steden, zijn de Van Rossems al in veel andere steden al eens ‘wezen neuzen’. Historicus Maarten van Rossem levert vanuit zijn perspectief als oud-professor aan Universiteit Utrecht ongegeneerd commentaar op alle steden van Nederland. Ook Sis, kunsthistorica, en Vincent, architectuurhistoricus, doen vanuit hun expertisegebied een duit in het zakje.

TV kijken in het Paasweekend?

Heb je zin om onze Vestingstad net voor Pasen vanuit andere perspectieven te bekijken, kruip aankomende zaterdag om 20:40 dan zeker even voor de buis en zap naar NPO 2. Kun je zaterdag niet en kijk je het programma liever op tv dan op een computerscherm, maak je dan geen zorgen. Op Eerste Paasdag, zondag 17 april, wordt om 14:05 de herhaling uitgezonden.

En heb je daarna zin in een hapje, drankje en gezelligheid, spring dan vervolgens van de bank af en ga naar Buiten de Waterpoort voor het Foodtruckfestival.