herfstvakantie familiedagen gorinchem

 

Geen Familiedagen: wat nu?
Herfstvakantie in Gorinchem

Herfstvakantie

Dág, dagje uit!

De middelbare scholen zijn nog niet open na de coronastop, of ze zijn van 16 t/m 24 oktober alweer dicht voor de herfstvakantie. En terecht. Het is belangrijk dat de jeugd de kans krijgt om jeugdig te zijn, en net zoveel tijd te verkwanselen als ze nuttig invullen, nu het nog kan. De op familie georiënteerde reformatorische gezinnen (vergeef me het pleonasme) onder ons komen echter voor een teleurstelling te staan: De Familiedagen in Gorinchem zijn verplaatst. Het coronabewijs is vanaf 25 september verplicht gesteld en dat ligt toch wel gevoelig bij de doelgroep. Publiek (lees: geld) moet er toch komen, en dus moet het allemaal maar in mei 2022 gaan gebeuren, als daar hopelijk meer van komt opdagen.

Gorcumse activiteiten

Gelukkig is er nog genoeg te doen voor de minder reformatorische jeugd – én voor alle andere gezinsleden. In de laatste periode van corona, waarin allerlei activiteiten weer tot de mogelijkheden behoren, is er in Gorinchem voor elke generatie wat in de aanbieding als het aankomt op een dagje uit. De één wil lekkers, de ander wil lol en nóg een ander wil leren. Waarschijnlijk in die volgorde, als je van de jongste naar de oudste generatie gaat. Hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn.

Goed nieuws: er is voor elk wat wils. Ga elke dag op pad voor een ander gezinslid: betrek elkaar bij je eigen interesses! Laten we het (totaal niet fictionele) gezin Smit als voorbeeld nemen. Het kleine Pietje Smit wil deze herfstvakantie lekkers, vader Piet wil lol en opa Piet senior wil leren.

 

Lekkers, lol en leren

Lekkers

Stellen we eerst Pietje tevreden – wat vaak verstandig is, tenzij je behoefte hebt aan kapot geschreeuwde oren en een bombardement van vliegende snotpapiertjes – dan gaan we natuurlijk naar het Caribabad, de natte parel van Gorinchem. De frietjes (die meestal als koude aardappelpuree op de zwembadrand liggen) zijn immers hoeksteen van de zwembadervaring. Sinds 1 oktober mogen we onze tickets weer aan de kassa kopen in plaats van deze online te moeten reserveren. De kers op de taart: geen coronabewijs verplicht.

Na die slappe friet en nog slappere cola ga je gezellig even écht lunchen. Laat Gorinchem nou dé lunchroom hebben die in 2020 is verkozen tot de beste lunchroom van heel Nederland: Proeverz. McDonald’s is er niets bij, wat Pietje dan ook mag beweren. Het ligt wel in het Piazza, dus je moet even rijden, maar dan heb je ook wat.

Lol

Dan is het vader Piets beurt. Hij gaat ’s avonds graag naar het theater, want hij houdt van cultuur opsnuiven en nóg meer van het ondersteunen van het culturele leven van zijn favoriete stad. ’t Pand, Peeriscoop, zelfs De Nieuwe Doelen (over wiens precaire situatie ik vorige week schreef) zou je het dagje uit van je leven kunnen bezorgen. Althans, dat vindt Piet.

Leren

Diezelfde dag zal het niet meer kunnen, maar de dag erop moeten Pietje en Piet er toch echt aan geloven: Piet senior is nu de baas. En Piet senior laat ze er niet makkelijk mee wegkomen. “Het Hendrick Hamel museum,” zegt hij, “Dát is pas vruchtbare tijdsbesteding.” En dus sleept hij Pietje en Piet achter zich aan om alles te leren over Hamel, “ontdekker van Korea, de man die ervoor zorgde dat Korea in Europa ging leven!” Daarna moeten ze nog naar het Gorcums Museum, en aangezien 2021 het jaar is van Hugo de Groot (“400 jaar geleden ontsnapte hij in de boekenkist, Pietje, leer je dan helemaal niks op die school?”) wil Piet senior het liefste ook nog naar Slot Loevestein, maar daar is geen tijd meer voor. Dan maar even kijken naar het poortje van Hugo in Gorinchem zelf. Een troostprijs.

Als de dag voorbij is roept Piet senior: “En morgen gaan we nog naar de kunstgalerij!”
“Nietes,” zegt Pietje snel, “dan moet ik gelukkig weer naar school.”