heroes made in asia gorinchem evenementenhal

Heroes Made in Asia… in Gorinchem
Weebs & Wabi sabi

 

Gorinchem Made in Asia

Dít heeft de Stadsomroeper van Gorinchem je nog niet verteld. De cult following die K-pop bands en anime onder generatie Z hebben vergaard hijst zich in huis-tuin-en-keukenkostuums en waant zich een weekend lang samurai (er is zelfs een heus wapenreglement) of waifu. (Ken je die laatste term niet? Gefeliciteerd.) Het plot van anime, de populaire Japanse animatiestijl, heeft graag – net als sprookjes of fabels – een moraal van het verhaal. Een goed doel waarvoor de hoofdpersoon en zijn of haar vrienden strijden, zoals de kracht van vriendschap, of de waarde van doorzettingsvermogen… of wabi sabi. Allemaal Made in Asia.

Wabi sabi?

Ja, wabi sabi. Nee, het is niet dat groene, pittige prutje dat je bij je sushi eet. Dat is wasabi. Wabi sabi is veel interessanter: schoonheid zien in het oude en rimpelige, en in het vergankelijke, zoals kapot servies. Het houdt in dat je accepteert dat niets blijft zoals het is. Die gedachtegang is best wel in lijn met het boeddhisme – begrijpelijk genoeg, want dat is één van de twee grootste religies in Japan (de andere is Shinto, een stroming binnen het christendom). Je oma is niet de enige die de liefdevolle acceptatie van het oude en rimpelige graag voor zoete koek aanneemt. Aankomende 16 en 17 oktober is het namelijk tijd voor Heroes Made in Asia in evenementenhal Gorinchem.

Zouden deze fans van popcultuur over veertig jaar nóg zoveel van dezelfde animepersonages en cosplays houden? Houden ze nog net zoveel van hun mangaboek als die gescheurd en versleten achterin de kast staat? En houden ze nog net zoveel van dit soort evenementen, ook al zijn ze vermoeid en hun fantasiewerelden vergrijsd onder het juk van al die levenservaring? Ik hoop van wel.

Ready, set, K-pop

Bij toegang – natuurlijk op vertoon van een coronabewijs – is er voor de liefhebber méér dan genoeg te beleven op Franklinweg 2. Er is aandacht voor manga, cosplay, gaming, er zijn speciale gasten die zich op dagelijkse basis onderdompelen in alles dat Japans is (inclusief de enige echte stem van Pikachu), merchandise, een Kpop danswedstrijd, er zijn zogenoemde Heroes Workshops (origami, theeceremonie, kalligrafie inclusief je naam schrijven), er is een food market en nog veel meer. Voor ieder wat wils.

GorkumTV

Ook een paar leden van GorkumTV hebben Made in Asia op de planning staan. Houd de categorie events dus in de gaten voor de leuke sfeerimpressie die eraan zit te komen. 

(Update: hier is hij dan!)

 

Club Weeb

Ik was ook blij verrast toen ik ontdekte dat er ruimte is voor zelfreflectie. Ook Club Weeb is namelijk op de presentlijst te bespeuren: een online magazine gemaakt door weebs, voor weebs. Voor de oningewijden: een ‘weeb’ is niets meer dan een woord met negatieve connotaties voor een niet-Japans persoon die wél sterk geïnteresseerd is in Japanse popcultuur. Het wordt doorgaans gebruikt als scheldwoord. Naar mijn mening zouden meer fanclubs zichzelf op zo’n zelfbewuste manier moeten betitelen. Waar is de Club van Middelbare Vrouwen met Kort Pittige Kapsels op de Huishoudbeurs, of de Club van Emotioneel Afgestompte Oud-Leraressen op de KreaDoe?

Wabi sabi!

Afijn, ik vind het prachtig dat Made in Asia-mensen samenkomen en hun gedeelde interesse vieren. Zelfreflectie is vast en zeker een onderdeel van wabi sabi. Als je jezelf onder ogen durft te komen, durf je ook ouder te worden. En om in de toekomst nog van je oude, afgeragde zelfgemaakte stripfiguurkostuums te houden, ook als er dan in Gorinchem geen evenementen meer worden georganiseerd waar je de sociale toestemming hebt om die (met enigszins opgeheven hoofd) te dragen.

Over veertig jaar ga ik in ieder geval op zoek naar middelbare en bejaarde lui in Naruto-kostuums. Ik hoop ze te vinden. Wabi sabi.