Huizen in Gorinchem Starterswoning

 

Huizen in Gorinchem: Klaar voor de start?


Huizen in Gorinchem

Knibbel knabbel knuisje, wie knabbelt er aan ons huisje? Als het aan de Gemeente Gorinchem ligt, binnenkort niemand meer.

De gemeente deelt ons in een persbericht mede:

“Door de steeds grotere druk op de woningmarkt en het opkopen van huizen is het met name voor starters steeds lastiger om een passende woning te vinden. Om speculatie en misbruik tegen te gaan, geldt vanaf dit jaar in Gorinchem voor kopers van nieuwbouwwoningen een verplichting om minimaal 5 jaar zelf in de gekochte woning te wonen. In deze periode mag de woning ook niet worden verkocht.”

Geen knabbelende huisjesmelkers meer, maar op de vingers getikte kwajongetjes.

Je kunt er natuurlijk van alles van vinden. Vergaren verhuurbazen inderdaad grotendeels ten onrechte passieve inkomsten ten koste van beginners die nog niet zo goed in de slappe was zitten en er weinig aan kúnnen doen? Moet de gemeente zich juist niet bemoeien met dit soort zaken en alles gewoon de vrije loop laten? Of zal de welvarende huisjesanaconda zich anders langzaam maar zeker zó strak om de nieuwbouw sluiten dat elke snak naar lucht de luchtwegen verder afknelt?

 

Klaar voor de start?

Dat starters tegenwoordig grote moeite hebben om huizen in Gorinchem te vinden, wisten we al. Geen makkelijk starterswoninkje met een kinderkamer net groot genoeg voor een wiegje (en dan een stapelbedje), knus tuintje waar in de zomer nét een BBQ, kinderbadje en het getrouwde stel van om de hoek (op goedkope witte plastic stoelen) in passen. Tegenwoordig is het twee inkomens, een hypotheek waar je blauw van wordt en dan nog steeds worstelen met de onoverwinnelijke makelaars die soms eerder inzage krijgen in het aanbod van Funda dan jij.

Als het op nieuwbouwwoningen aankomt, krijgt de starter bij deze in ieder geval een sprankeltje hoop toegereikt van de gemeente.

Zo licht Ro van Doesburg toe:

“Eén van de pijlers van het woonbeleid van de gemeente is dat er in Gorinchem een betaalbare woning is voor iedereen. Uit de markt ontvangen we signalen dat speculanten nieuwe koopwoningen opkopen om ze daarna te verhuren.”

 

Af.

Wonen is first and foremost een levensbehoefte. We hebben nu eenmaal warmte nodig, water, licht, een plek om ’s avonds naar terug te keren (of, gezien de huidige tijd, een plek met voldoende koffie en toiletpapier om thuis te kunnen werken).

Een stap in de goede richting, dus. Hopelijk is hiermee de kous niet af en blijven we de woningmarkt in de gaten houden. Voor de starter geldt immers niet meer het enthousiaste “Klaar voor de start? Af!” maar “Klaar voor de start? Helaas, af.”