basisschool middelbare school gorinchem

 

Jouw basisschool in Gorinchem
“Zien jullie wel?”

 

Blanker & De basisschool

Terugblikkend kregen we vroeger op de basisschool in Gorinchem best veel te maken met de concepten talent en begaafdheid. Bij muziekles leerden we onder andere om ’t Is moeilijk bescheiden te blijven van Peter Blanker te zingen…

‘t Is moeilijk bescheiden te blijven
Wanneer je zo goed bent als ik

‘t Is moeilijk bescheiden te blijven
Voor een kerel met zoveel talent (jaja)

 

Als je de tafels goed kon opzeggen, kreeg je de hoogste plek in de ranglijst die aan de deur van het klaslokaal hing. En had je een tien voor je toets, dan kreeg je een sticker in je schriftje. Alle onderpresterende mislukkelingen hadden maar beteuterd neer te kijken op een pagina met niets dan hun eigen slecht beoordeelde gekrabbel en een schrijnend stickerloze, blanco marge.

Zat je in groep drie en was je handschrift lelijk, dan nam je onvrijwillig plaats aan een aparte Schrijftafel. Elke vleug die je opving van de slechte koffieadem van de juf die over je schouder hing maakte je verder bewust van je literaire tekortkomingen.

Talentontwikkeling

 

Een storende eigenschap van het label “hoogbegaafd” is dat de theoretische prestaties van het kind in kwestie bepalend is. Je kunt, volgens de huidige definitie van hoogbegaafdheid, dat label dan ook niet vergelijken met ‘talent’. Talent bestaat in allerlei vormen. Een instelling die dat ook doorheeft is OVO. OVO-scholen focussen op de ontwikkeling van allerlei soorten talenten van hun leerlingen, zowel theoretische als praktische.

Ze hebben dan ook terecht extra aandacht voor praktisch begaafde leerlingen. Ik stond vroeger versteld van kinderen die in de brugklas nauwkeurig maar moeiteloos een vogelhuisje in elkaar timmerden. Zelf geboren met twee linkerhanden kon ik er een werkstukje over schrijven, maar daar bleef het ook bij.

 

“Maar waar zijn dan je vleugels?”
“Vleugels?” vroeg de olifant. “Denk je dat ik vleugels nodig heb? Heb je wel eens een stofje gezien, of een berkeblad? Hebben die soms vleugels?”

-Toon Tellegen, Langzaam, zo snel als zij konden, blz. 27.

 

 

Topklas

Ook is er de Topklas. Klinkt als een klas voor kinderen die alleen maar achten, negens en tienen halen. Voor kinderen die al op hun tiende aan een universitaire opleiding kunnen beginnen. Maar nee: de Topklas is voor kinderen met een taalachterstand. OVO ziet in dat de academische prestaties van kinderen vanwege een taalachterstand ‘lager’ kunnen worden ingeschat dan ze daadwerkelijk zijn.

Als je kinderen als organisatie zo goed kunt begrijpen, dan snap ik dat ’t moeilijk is om bescheiden te blijven.

 

 

De olifant wierp zijn slurf omhoog, nam een aanloop en vloog de lucht in, tot boven de bomen. Het was een schitterend gezicht, een grijze wolk met een slurf, die zich boven het bos verhief.
“Zien jullie wel?” hoorden de dieren nog heel zacht, ver boven zich roepen.
En de zwaluw scheerde rakelings langs hem heen en vloog naar beneden om te vertellen dat hij het echt was, de olifant, die daar vloog.

-Toon Tellegen, Langzaam, zo snel als zij konden, blz. 27.

 

 

Werken bij OVO?

Veel OVO-scholen zijn lokaal gevestigd. Werken in een OVO middelbare- of basisschool in Gorinchem? Twee van de vacatures op de regionale vacaturebank zijn gelieerd aan OVO: deze en deze.