Maatschappij, stemmen Gorinchem

 

Jouw maatschappij: Stemmen in Gorinchem

Deze blog gaat over de op scheldwoorden geënte spotjes van SIRE en bevatten dus onbeschoft taalgebruik. Kun je daar niet zo goed tegen, sla deze blog dan over.

De maatschappij, dat ben jij

Misschien ken je ze nog wel. De spotjes van Sire die middels op kinderen gerichte tekenstijlen de spot dreef met verschillende vormen van misdraging. Wildplassen, mishandeling van ouderen, lastigvallen van vrouwen. De spotjes riepen veel reacties op. Men was geamuseerd, gechoqueerd, bewogen. De combinatie van kinderlijke eenvoud à la Dikkie Dik en grove taal à la schorriemorrie van de straat had impact. Langdurige impact.

Inmiddels is het ontstaansmoment van de spotjes al twintig jaar geleden. Het feit dat ze nog steeds in ons collectieve geheugen staan geprent, getuigt van hun overtuigingskracht. Maar hoe zouden we deze vorm invulling geven in 2022? Thematiek gerelateerd aan het coronavirus? Immigranten? De eeuwigdurende formatie van het kabinet?

Stemmen in Gorinchem: Gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan: op 16 maart kun je stemmen in Gorinchem. De verkiezingen schenken de eisen die jij aan onze lokale maatschappij zou stellen een podium. Wat vind jij belangrijk? Wat zou jij van de daken willen schreeuwen, of in vorm van een SIRE video aan heel Nederland willen laten zien?

Eén van de originele SIRE-filmpjes in tekstvorm:

Tim moet een plas.
Waar moet de plas?
De plas moet in het potje.
Tim ziet geen potje.
Tim is dronken.
Tim plast op de fiets van Jet.
Dat lucht op.

-SIRE, De maatschappij dat ben jij, 2002

Een voorbeeld van een SIRE-spotje in stijl van 2022:

Er is corona.
Jij moet een prik, zegt de overheid.
Mark wil helemaal geen prik.
Mark blijft lekker thuis tv kijken.
Mark wordt wakker met hoofdpijn.
Jij bent ziek, zegt de overheid.
Jij moet thuis tv blijven kijken.
Kankeroverheid, zegt Mark.

 

Heb je het tegenovergestelde standpunt – want helaas is het tegenwoordig zo dat we in twee groepen (vax, anti-vax) kaarsrecht tegenover elkaar staan – dan lijkt het eerder hierop:

Er is corona.
Jij moet een prik, zegt de overheid.
Mark wil liever geen prik.
Teringwappie, zegt de overheid.
De overheid doet de sportscholen dicht.
Mark is verdrietig.
De overheid is tevreden.
Lekker puh!

Je begrijpt hem.

Jouw maatschappij

Ik verwacht niet dat we ooit echt een consensus bereiken. Dat hoeft ook niet. De maatschappij hoeft geen eensgezind portret te zijn, een mozaïek is ook goed. Wel wordt het natuurlijk gecompliceerd als zelfs staatshoofden als Macron toegeven niet-gevaccineerde Fransozen expres dwars te zitten. Een mozaïek hoort wel een bepaalde eensgezindheid te vertonen, anders is het geen mozaïek, maar een bak vol scherven.

Corona is natuurlijk een verschrikkelijk groot item, maar niet het enige. Andere actuele items zijn immigratie, gezondheid (denk aan alcoholprijzen), kinderen die in armoede leven, vuurwerk. Of misschien geef je meer om onderwerpen die minder belicht worden, zoals het hebben van exotische huisdieren, cultureel erfgoed, de organisatie van evenementen. De mogelijkheden zijn oneindig.

Misschien wel goed om wat vaker na te denken over de manier waarop jij 16 maart gaat stemmen. Wie ben jij? Wat is jouw maatschappij? Welke partij hoort daarbij? Stem!

 

Hieronder de items uit de reeks van SIRE uit 2002, ditmaal in videovorm.