top1toys gorinchem speelgoedbank

Jouw speelgoedwinkel in Gorinchem
Van Intertoys naar Top1Toys naar Speelgoedbank

Ramkraak

In september werd de Intertoys in Voorburg slachtoffer van een ramkraak. Het feit dat de krakers precies dát gedeelte van de winkel ramden waarin speelgoed van Pokémon en LEGO werd geëtaleerd, verraadt de vooropgezette aard van deze snode daad. Motief: geld, uiteraard. Pokémon en LEGO zijn beide betrekkelijk dure merken. Nog eerder in het jaar werd een jongen die vanuit huis zijn waardevolle verzameling Pokémonkaarten verkocht, in de kast opgesloten terwijl de ‘kopers’ er met de buit vandoor gingen. Ha-ha, ja, best een grappig beeld, maar toch wel vijftigduizend euro door zijn neus geboord. Gelukkig zijn de daders gesnapt, mede dankzij een aflevering van Opsporing Verzocht.

Robin Hood van het speelgoed?

De ramkrakers zijn vanwege het gelaagde glas in de pui niet ver gekomen. Jammer toch: misschien waren het wel hedendaagse Robin Hoods die het speelgoed aan kindertjes uit arme gezinnen wilden uitdelen. We zullen het nooit weten. De Intertoys in Gorinchem is inmiddels vervangen door de enige echte Gorkumse Top1Toys. Hopelijk blijft die nieuwe etalageruit voorlopig wél heel.

Gelukkig is de ware Robin Hood van speelgoed, de Speelgoedbank van Gorinchem, er nog. Deze ontvang in oktober de Hannie Hania Stimuleringsprijs van Stadsbelang Gorinchem. Met dat geld gaat de Bank er naar eigen zeggen voor zorgen dat ook kinderen die onder de armoedegrens leven deze Sinterklaas iets in hun schoentje krijgen. Een mooie gedachte, en een nóg mooiere daad.

Help de Speelgoedbank

Zoek je nog een goed voornemen voor het nieuwe jaar, denk dan eens aan de Speelgoedbank. Mensen helpen vereist niet alleen een goed hart, het kost ook tijd. En geld. Altijd weer dat geld. Heb je zelf geen geld én geen extra speelgoed, dan kun je altijd nog vrijwilliger worden. Keuze genoeg! Word gastheer of -vrouw, speelgoedverzorger, schoonmaakhulp of financiële hulp. Iedereen kan met zijn of haar vaardigheden wel wát betekenen. En heb je daar toch allemaal geen zin in, pleeg dan tenminste geen ramkraken. Daarmee doe je de mensheid tegenwoordig ook al een deugd.

Te dom voor woorden

Het faillissement van Intertoys en de opdoeking van veel vestigingen, noemt retaildeskundige Paul Moers “te dom voor woorden”. Het bedrijfsbeleid was achterhaald: Intertoys’ grootste fout was het niet overgaan tot online verkoop. Volgens Moers is het faillissement Intertoys’ “straf” voor de “doodsaaie winkels” en het wegblijven van Intertoys flagship stores.

Vinden sommige mensen slechte zakelijke beslissingen te dom voor woorden, anderen vinden ramkraken te dom voor woorden. Het is maar waar je prioriteiten liggen.

Grinch

Op 11 december organiseert de Speelgoedbank een meet & greet met de enige echte Grinch. Kom gezellig eens aan voor een groene knuffel, en neem dan meteen even je oude speelgoed mee. Sluit je het jaar ook weer af met een goed karma.