werken in gorinchem vacature

 

Jouw vacature in Gorinchem
Leraar worden óf comfortabel wonen?

 

Leraar?!

Vacatures. Het woord roept bij verschillende mensen verschillende emoties op. Hetzelfde geldt voor het woord “leraar”. Sommigen zullen het koude zweet over hun rug voelen lopen en zwart-witte flashbacks van vernederende momenten voor hun ogen zien flitsen. Anderen denken met affectie terug aan die ene warm glimlachende leraar of lerares die hen door lastige jeugdmomenten loodste.

Combineer je de woorden “vacature” en “leraar”, dan wordt dat anders. “Ha!” zal de eerstgenoemde groep denken. “Nu is het mijn beurt om pubers levenslange nachtmerries te bezorgen.” Denk bijvoorbeeld aan die leraar Duits van Rundfunk.

De tweede groep treedt in de voetsporen van die ene lieve docent en heeft – nou ja, begint in ieder geval met – niets dan goede bedoelingen.

Vacuüm verpakte vacature: Gorinchem

Wil je zelf leraar worden, dan zal je ook moeten kiezen voor het duister of voor het licht. Je pakt die eerste schoolliniaal op met een intentie.

Een tweede belangrijke keuze is: waar pak je die liniaal dan op?

Zoek je een vacature in of nabij Gorinchem – over het algemeen een goed idee, ik heb er dan ook al eens een column over geschreven – dan zitten aan dat plan toch een paar haken en ogen… aldus lerares Karlijn van Zanten in het Parool.

Geen werk, wel woningen

Karlijn woonde naar eigen zeggen in een groot appartement in Gorinchem, maar kon hier geen vast contract vinden. Anderzijds was er in Amsterdam meer dan genoeg werk voor leerkrachten – Amsterdam kampt met een ernstig lerarentekort – maar geen beschikbare woning in zicht. Binnen de categorie “meest traumatische problemen van de Eerste Wereld” heeft ze een afgrijselijke paar maanden in hetzelfde bed als een vriendin moeten slapen. Een vriendin die vanwege haar eigen baan als stewardess vaak weg was. Veel erger dan dat wordt het leven natuurlijk niet.

De leraar als eeuwige student

Karlijn woont nog steeds in Amsterdam. Tegenwoordig deelt ze haar woning met een ander. “Uiteindelijk heb ik met heel veel moeite een woning gevonden die ik deel met iemand anders. Maar ik woon op mijn 31ste dus wel weer als een student.” Het staat er niet, maar Karlijn heeft zich inmiddels ook maar weer aangemeld bij een studentensoos en woont met haar huisgenoot ook weer samen met een dozijn lege pizzadozen en bierblikken. Als het weer als student moet, dan maar goed.

Woningmarkt, vlooienmarkt

De woningmarkt is tegenwoordig natuurlijk een regelrechte ramp voor starters, maar dat geldt ook voor beginnende loodgieters, bakkers, kappers, artsen en juristen. “Ik weet zeker dat goede leerkrachten uit andere plaatsen voor Amsterdam zouden kiezen als er betaalbare woningen zijn. Oud-collega’s zeggen dat ook tegen me: banen genoeg hier.” Natuurlijk. Maar het gebrek aan woningen in Amsterdam is niet de oorzaak van het lerarentekort. Het helpt de zaak zeker ook niet vooruit, maar het is een inmiddels aangewend ongemak voor elke aanwezige beroepsgroep.

Maak je onderdeel uit van die (vaak jonge) groep die de komende dertig jaar geen kans maakt op een koopwoning, dan moet concessies maken je tweede natuur zijn. Anders zwem je niet, dan zink je. En dan moet je net als Karlijn weer elke vrijdagavond bier schenken in een studentensoos voor lallende kwalletjes met daddy issues die voor altijd op vijftig studiepunten blijven steken.

Bier of belasting?

Houd je toch meer van belasting betalen dan van bier drinken en heb je dus toch liever een woning voor volwassenen, kijk dan eens naar deze vacature in Gorinchem, of naar deze. Hoewel betaalbare woningen overal schaars lijken te zijn, wordt er volgens zoekwoordanalyses via Google vaker gezocht naar vacatures in Gorinchem dan naar huurwoningen in Gorinchem. Had Karlijn dus toch een beetje gelijk. Jammer genoeg krijgt ze er geen studiepunten voor.