kinderen burgemeester gorinchem

 

Basisschoolleerling én burgemeester van Gorinchem

 

Burgemeester van Gorinchem: Kindereditie

Een nieuwe burgemeester? Ja, echt. Het moge dan een kinderburgemeester zijn, de functie mag niet worden onderschat.

Op 27 januari installeren we de nieuwe kinderburgemeester van Gorinchem. Lolia neemt het stokje over van Samuël Heule, die ten tijde van zijn installatie aandoenlijk verklaarde: “Ik heb er heel veel zin in!”

Samuël bleek een hele goede en sympathieke kinderburgemeester. Kalm en welbespraakt deelde hij zijn ideeën voor het welzijn van niet alleen kinderen, maar alle inwoners van Gorinchem. Zo vond hij het belangrijk “dat er minder kinderen worden gepest, omdat ze er de rest van hun leven last van kunnen hebben.” Andere belangrijke punten waren meer speelplaatsen voor kinderen en meer aandacht voor milieu. Hij merkte op: “Ook in Gorinchem zie ik steeds meer rommel langs de weg.”

Volgens zijn ouders vond hij vooral de ambtsketen helemaal te gek en kon hij niet wachten om die om te krijgen. Als een journalist later aan Samuël zelf vraagt wat hij van de keten vindt, zegt hij op hele nuchtere toon: “Wel leuk en ook stoer.” Vraagt dezelfde journalist hem na de vergadering om zijn ideeën nog eens te herhalen, dan doet hij dat zonder problemen, rustig en beleefd.

In terugblik

Van rommel en lege blikken op de weg hield Samuël dus niet zo, maar van terugblikken wel. Wat hij onder andere leuk vond aan zijn tijd als kinderburgemeester? De dodenherdenking – daarbij mogen zijn was een ware eer. Ook een rondje lopen door de stad met niemand minder dan Sinterklaas blijkt onvergetelijk. Zijn eigen benoeming was toch wel het állerleukste, maar Samuël blijkt ook een toekomstoptimist: “Nou, misschien komt het er nog aan, het leukste.” Zo zouden we toch eigenlijk allemaal moeten zijn?

Takenpakket

Niet slechts praten over kinderen dus, maar mét kinderen. Kinderen voor kinderen op politiek gebied. Naast het delen van zijn ideeën vergezelde Samuël ook volwassen burgemeester van Gorinchem, Reinie Melissant-Briene, bij officiële momenten.

Maar aan alles komt een einde, en de kinderburgemeester gaat elk jaar vroeg met pensioen. Gelukkig werd zijn opvolger in december bekendgemaakt!

Dit jaar is dat Lolia Hammed: zij is elf jaar en gaat naar de Anne Frank school. Zij heeft er gelukkig net zoveel zin in als Samuël ten tijde van zijn benoeming. Dat komt goed uit, want zoals ik hierboven al vermeldde neemt ze 27 januari officieel het stokje over van haar voorganger.

Kinderburgemeester Lolia

We hebben net zoveel vertrouwen in Lolia als we hadden in Samuël. Welke ideeën zal zij hebben voor ons Gorinchem? Sommige hardnekkige problemen, zoals pesten, zullen opgelost moeten blijven worden. Die gaan niet zomaar weg. Op andere problemen die met name door kinderen worden ervaard zal Lolia ons ongetwijfeld attent maken. Daar kan ze overigens jouw hulp ook bij gebruiken, want een goede burgemeester van Gorinchem luistert naar haar burgers. Heb je zelf goede ideeën voor onze stad, dan biedt de gemeente je de mogelijkheid om de kinderburgemeester zelf te contacteren. Laat de gemeente weten waar de Gorkumse jeugd tegenaan loopt – of stel een prangende vraag.

Laten we Lolia wel even de tijd en ruimte geven om te wennen aan haar nieuwe functie. Want het hebben van een kinderburgemeester, dat is een groot goed. Als we niet luisteren naar onze kinderen, waarom zouden zij dan naar ons moeten luisteren? Voor wat, hoort wat, en met een geëngageerde kinderburgemeester mogen we allemaal in onze handen (en handjes) knijpen.

Eén ding is weer bewezen, want zoals onze wapenspreuk luidt: Fortes creantur fortibus (“sterken brengen sterken voort”)!

 

Loraine maakte vorig jaar in De Lekkere Keuken boboti met Samuël! Bekijk de aflevering hieronder of klik hier.