opgroeien in gorinchem kinderopvang

 

Kinderopvang in Gorinchem
Gratis kinderopvang: sugar rush?

 

Kinderopvang in 2019: Walhalla

Pret en jolijt: de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang rapporteerde afgelopen jaar dat kinderopvang in Nederland in 2019 tot de top van Europa behoorde. Ook de beleving van werknemers was positief: zij ervoeren lage werkstress en een collegiaal werkklimaat. Vóór de jaren twintig waren onze kinderen dus in elk geval in goede handen en hun verzorgers in goede stemming. Hopelijk gold dat net zo sterk voor onze kinderopvang in Gorinchem.

Leuk en aardig, maar hoe zit dat nú? De LKK (Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang) is van plan opnieuw metingen uit te gaan voeren: dit jaar van 2021 tot en met 2025. Nieuwe data zal ons vertellen hoe de opvang er tegenwoordig voor staat, ook al hoeven we er nu ook niet over te gissen. Een groot deel van de aan kinderopvang gerelateerde nieuwsartikelen van dit jaar bespreken de verse pijnpunten binnen deze oh zo belangrijke sector.

Jarenlange affaire

Heb je het over de kinderopvang, dan komt de toeslagenaffaire op enig moment bijna onvermijdelijk ter sprake. Ouders die gebruikmaakten van de kinderopvangtoeslag kregen onrechtmatig een grote fraudeur-stempel op hun voorhoofd gedrukt en verdronken vervolgens in een zee van terugvorderingen. De SS Terugvordering werd bemand door de overheid, onder het bewind van kapitein staatssecretaris van Financiën, Menno Snel. Zijn schip werd vanaf 2017 genadeloos toegetakeld door de verdrinkende slachtoffers totdat het in 2019 uiteindelijk kapseisde. Hij trad af.

Hoewel de affaire over het algemeen veel stof deed opwaaien, heeft het de kwaliteitsmetingen van 2019 niet beïnvloed. Sommige mensen betaalden zich onterecht scheel aan de zorg van hun kinderen – maar dat deed niet af aan de goede kwaliteit van die zorg…

Kinderopvang in 2021: Tartarus

…totdat de sector in 2021 barsten vertoont. Op 14 september werd op meerdere locaties in Nederland gestaakt door kinderopvangmedewerkers. Hun voornaamste klacht? Een hoge werkdruk, veroorzaakt door een te krappe arbeidsmarkt. Laat de werkdruk nu precies één van de elementen zijn die in 2019 nog als zeer positief werden ervaren.

De krapte op de arbeidsmarkt wordt mede verklaard door het feit dat de vraag naar kinderopvang steeds verder is gestegen. Het tekort van 3000 pedagogisch medewerkers loopt op tot wel 5300-8900 in 2022. Bovendien staat de opvang in de top drie van beroepen met de hoogste vacaturegraad – oftewel het aantal lege vacatures per duizend werknemers. Au. We hebben de distel in de schoen gevonden en weten nu precies waarom 2021 steekt waar 2019 dat nog niet deed.

Maar wat nu?

Niets is gratis

Bij de uitgang van de kraamafdeling staat je plaatselijke D66’er en PvdA’er binnenkort gratis kinderopvang tot en met vier jaar uit te delen als snoepzakjes. Hier en daar probeert een GroenLinkser een streepje voor te hebben: zij voegen gratis bso toe aan hun traktatie.

We zouden geen Hollanders zijn als we gratis lekkernijen afsloegen, maar nuchter zijn we óók. Gratis? Niets is gratis. Wat zit hier achter? Vrij veel ouders zijn dan ook geneigd de traktatie af te slaan. Ongeveer 52% staat zijn mond wél vol te proppen, maar dat betekent dat de helft van de snoepzakjes alsnog in de prullenbak belanden.

Sugar rush

De 48% met een afwijzende of géén mening heeft wel degelijk poten om op te staan. Bied je iets gratis aan, dan verliest het waarde, aldus Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Ouders komen vaker te laat om hun kinderen te brengen en te halen en zijn minder betrokken. Ook wordt inkomensgelijkheid vergroot als gevolg van gratis kinderopvang: in Gorinchem zal dat niet anders zijn. Dat komt doordat ouders met lagere inkomens momenteel grotere vergoedingen krijgen dan ouders met hoge inkomens: wordt de opvang gratis, dan heeft vooral die laatste groep daar profijt van.

Staat links dus snoepzakjes uit te delen, de sugar rush is voor rechts. Staat Jesse straks verdwaasd te kijken als alle VVD’ers er met de winegums vandoor gaan.