
Oplichting Gorinchem:
Politiekids waarschuwen ouderen
Ouderen de dupe van oplichting in Gorinchem
Eén op de vier Nederlandse senioren wordt opgelicht. Dat schreef het AD afgelopen 4 mei. Ook oplichting in Gorinchem is een probleem dat lokale autoriteiten bezighoudt. Vorig jaar werden meerdere internetoplichters aangehouden. Vaak wordt echter slechts een klein deel van de actieve scammers ook daadwerkelijk gepakt.
Politiekids
Daarom waarschuwen de Politiekids van Gorinchem de Gorkumse ouderen tegen allerlei sluwe manieren van oplichting. De kids, die allemaal in groep 7 of 8 van de basisschool zitten, werden vorige maand beëdigd door niemand minder dan de burgemeester. Zij gaan niet langs de deuren om kinderpostzegels te verkopen, maar om te geven: een A4’tje bomvol nuttig advies.
Niet alleen de ouderen leren van dit initiatief. Kinderen leren hun buurt beter kennen, bouwen zelfvertrouwen op en kiezen er later misschien zelf wel voor om politieman of -vrouw te worden.
Oplichtingspraktijken
Een veelvoorkomende vorm van oplichting is bankpasfraude. Ouderen nemen de telefoon op en horen een bandje dat hen instrueert om hun pincode in te spreken. Vervolgens staat in een mum van tijd een oplichter voor de voordeur om de bankpas in kwestie te confisqueren. De oplichters halen de bankrekening leeg en de oudere blijft beduusd achter.
Ook komt het vaak voor dat ouderen via WhatsApp-berichten door zogenaamde familieleden om geld worden gevraagd.
Meer informatie over oplichting in Gorinchem
Bezoek deze pagina van de website van Gemeente Gorinchem voor meer informatie over oplichtingspraktijken. De gemeente waarschuwt: wees gewapend tegen vlotte babbeltrucs en herken symptomen van digitale misdaad. Klik niet op vreemde links, vraag online berichten van familieleden persoonlijk bij hen na en geef uw bankpas nooit mee aan de voordeur.
Op de pagina over hulpvraagfraude (vaak met gebruik van WhatsApp-berichten) vind je bijvoorbeeld een handig filmpje met
Waarschuw kwetsbare groepen
Waarschuwingen tegen (online) fraude kom je natuurlijk al vaak tegen. Toch is het belangrijk om de ouderen in je leven te blijven waarschuwen. Oplichters bedenken immers steeds nieuwe manieren om hun slachtoffers te slim af te zijn. Het loont om hen van de nodige informatie te blijven voorzien. Dat geldt overigens ook voor andere kwetsbare groepen, zoals verstandelijk beperkten. Helaas komt het voor dat ook van hun goedheid genadeloos misbruik wordt gemaakt.
Oplichting zorgt vaak voor gevoelens van schaamte bij het slachtoffer. Houd het gesprek daarom altijd open en wees begripvol wanneer je vermoed dat één van je naasten is opgelicht.