nieuw jaar vuurwerk gorinchem

 

Oudejaarsavond 2021
Wat te doen in Gorinchem – en wat niet

Wat (niet) te doen in Gorinchem: 2020-2021

Tijdens de jaarwisseling van 2020 op 2021 was het afsteken van vuurwerk verboden. Waarom? In 2019-2020 werden 1300 vuurwerkslachtoffers behandeld op de spoedeisende hulp. De zorg mocht dit keer (vanwege corona) niet overbelast worden – begrijpelijk – en men had ook liever niet dat hun auto in de fik werd gestoken.

Natuurlijk hield iedereen zich netjes aan de regels. Hoe netjes? Nou ja, in Gorinchem werden een hoop vuurpijlen “en ander sierspul” afgestoken, met name vanuit de Lingewijk. Op de schaal van brandschoon tot smerig belandde ons gedrag daarmee ergens in het midden. Kan beter, kan slechter.

De VVD pleitte dat jaar nog voor een lichtshow met drones, deels om de pijn rondom de gecancelde Zomerfeesten (waar zo’n show gewoonlijk gegeven wordt) te verzachten, maar reacties daarop waren matig. Het daarin geïnvesteerde geld kon beter aan de horeca gestift worden, zeiden sommigen. Mensen zouden zich op één punt in de stad verzamelen om naar de show te kijken en daarmee alleen maar het virus vrij spel geven, riepen anderen. Dit jaar wordt eenzelfde voorstel geheid weer ingeslikt voordat het op tafel wordt gesmeten.

Wat (niet) te doen in Gorinchem: 2021-2022

Dit jaar belooft de jaarwisseling er niet veel anders uit te gaan zien. Hadden we eerst nog goede hoop voor het jaar waarin zelfs de Gorcumse kermis weer terug was, op de valreep werden de coronamaatregelen begin november weer ingevoerd. Ruim op tijd om december weer een stuk ongezelliger te maken. Maar goed, een virus geeft niets om onze kerstbomen en -diners, oliebollen en illegale vuurpijlen.

Sinds 1 december 2020 is vuurwerk uit de categorie F3 – denk aan pijlen, knalvuurwerk zoals rotjes, enkelshotsbuizen en knalstrengen zoals Chinese matten – verboden. Dit jaar komt daar geen verandering meer in. En als je denkt: maar dat is toch niet het ergste vuurwerk? Wees gerust: ook babypijltjes blijven verboden. Dat zal weer een paar levens redden.

Klikspaan

Dus: hoor je deze jaarwisseling geknal en zit Fikkie weer onder het aanrecht te bibberen, klik dan hier om je buren te verklikken bij de gemeente.

Wel een vriendelijk advies: uit je je ongenoegen over je vuurwerkafstekende medemens op Twitter, bereid je dan voor op backlash.

Twitter

Vorige jaarwisseling tweette ambtenaar Sjoerd van Andel, woonachtig in ons wonderschone Gorkum, het volgende:

 

 

Hierop volgden een handjevol sympathieke reacties, maar voornamelijk betrekkelijk haatdragende. Een greep uit de woorden en frasen die daarin gebruikt werden: “droeftoeter, jankerd, Duits bloed, bij de NSB gezeten, de hele dag de kliklijn te bellen”.

Geen flatteuze uitspraken, maar wie anders had verwacht is een leugenaar… of zielsgelukkig in zijn onwetendheid omtrent ‘alles internet’. In het nieuwe tijdperk stel ik een kleine aanpassing van het bekende rijmpje voor:

Klikspaan, boterspaan
Je mag niet door mijn feed gaan
’t Hondje zal je bijten
’t Katje zal je krabbelen
Dat komt van al je babbelen

‘n Fijne wisseling

Hopelijk heb je een beter idee van ‘wat te doen’ in Gorinchem deze jaarwisseling, vooral met betrekking tot vuurwerk en Twitter. Een gevaarlijke combinatie.

Hoe je de aankomende jaarwisseling ook doorkomt, ik wens je een hele fijne. Heb plezier, denk een beetje aan je medemens voordat je iets geks doet, en val in godsnaam geen hulpverleners lastig. Chapeau!

 

vuurwerk oud en nieuw

Vuurwerkresten op een plein in Deventer, 01-01-2020