praktische beroepen gorinchem

 

Praktische beroepen in Gorinchem
Nut en voldoening

 

Praktische beroepen: Van groot belang

De woningnood los je op met bouwvakkers, de energietransitie maak je met mensen die zonnepanelen kunnen monteren. Mensen die goed zijn met hun handen zijn van erg groot belang voor de samenleving. Rudy-Jan van Zenderen van SitY Academy in Gorinchem maakt zich dan ook hard voor de omscholing naar een praktisch beroep. Hoe doet zijn stichting dat? In samenwerking met lokale werkgevers. SitY ondersteunt die werkgevers en assisteert bij het opleidingstraject.

 

Werkgericht opleiden

Deze optie staat open voor iedereen. Heb je bijvoorbeeld je school nooit afgemaakt? Of heb je wel degelijk een opleiding afgerond, maar kun je geen werk vinden? Binnen vier maanden (!) kun je worden omgeschoold naar bijvoorbeeld timmerman, zonnepaneelmonteur of lasser.

 

“Met baangarantie. … Dus we leiden niet op om op te leiden maar omdat er een concrete vraag van een werkgever ligt.”

 

SitY Academy in Gorinchem is een samenwerking tussen Stichting Behouden Vaart, Avres en het Da Vinci college. Zij zien dat ook mensen die succesvol een hbo-opleiding hebben afgerond, het soms onverwachts zeer moeilijk krijgen met het vinden van een baan. De stichting gaat daarom in gesprek met werkgevers, noteert waar extra werkkrachten nodig zijn en leidt mensen op basis van die observaties op.

 

Onderwaardering

Steeds vaker sturen ouders hun kinderen in de richting van theoretische opleidingen en beroepen. Vanwaar die betrekkelijk recent ontwikkelde afkeer tegen een “vuile overall”? Van Zenderen merkt op:

 

“Zonde, die mensen zouden gewoon eens moeten ervaren hoe leuk het is om iets te maken met je handen. Dat geeft een enorme voldoening.”

 

Mannen en vrouwen met praktische beroepen vormen de basis van onze maatschappij. Zij oliën de tandwielen en houden alles draaiende. Heb je dus moeite met het vinden van werk of zie je een carrièreswitch wel zitten, overweeg dan om je op te geven.

Voor meer informatie of inschrijving, bezoek vandaag nog de website van SitY Academy. Ben je al praktisch/technisch opgeleid, neem dan eens een kijkje in de Vacaturebank. Daar vind je momenteel onder andere vacatures voor de auto- of keukenmonteur.