reptilica gorinchem

 

Reptilica in Gorinchem

Reptielenbeurs

Ik geef het meteen toe: ik ben één van die mensen die er niet aan moet denken om een wild dier in huis te halen. En dan heb ik het niet over een tijger (en bijbehorende murder mystery) à la Joe Exotic. Ik heb het eerder over een slang of spin. Kom je op een ochtend beneden en is dat terrarium leeg en het dakje open. Of je reptiel groeit ineens uit tot een 1,5 meter lange krokodil. Dat is toch huilon? Geef mij maar het reguliere Dierenasiel. Toch stel ik het wel op prijs dat anderen daar anders over denken. Reptielen, amfibieën en spinachtigen zijn stuk voor stuk fascinerende beesten, op hun eigen manier. Fascinerend vanaf een afstandje, dan. Bekijk jij ze liever van dichtbij, overweeg dan – als alle maatregelen het eindelijk eens toelaten – om eens een bezoekje te brengen aan de Reptielenbeurs Reptilica. Aankomende 23 januari zou Reptilica in Gorinchem plaatsvinden, maar helaas is het evenement – net als Paraview – gecanceld. Vandaag geen boze geesten, maar pissige reptielen. Ik weet niet wat erger is.

Who wants to live forever?

Er zijn meerdere dieren die bijna gegarandeerd langer leven dan de mens. Sommigen zullen zich aangetrokken voelen tot (huis)dieren die hun eigen levensduur overschrijden, anderen een beetje geïntimideerd. Als je zoveel van Fikkie of Felix houdt, is het dan wel een fijn idee dat er een grote kans bestaat dat hij straks zielig en alleen achterblijft?

Veel reptielen hebben inderdaad een langere levensduur. De landschildpad wordt wel 100 jaar: er zijn zelfs gevallen bekend van schildpadden die 250 zijn geworden. Ook de brughagedis geniet een 100-jarige levensduur. Het voordeel van het lange leven is overigens ook andere diersoorten toebedeeld. Deze mossel werd 410 jaar.

Maar als het aankomt of leeftijd buigen we allemaal voor de Turritopsis Nutricula. Deze kwalsoort ontdekte het recept tot het eeuwig leven: cel-omvorming. Het heeft de mogelijkheid zich na zijn geslachtsrijpe fase weer om te vormen tot de geslachtelijk onvolwassen fase. In theorie is deze cyclus eindeloos… maar de dieren ondergaan de transformatie alleen in tijden van stress. En vaak wordt het arme dier opgepeuzeld of gaat het ten onder aan ziektes. Ook een tegenvaller.

Psychologie

Veel mensen zijn bang voor spinnen. Dat is grotendeels bepaald door evolutie. Mensen die bang waren voor spinnen – toen ze vroeger in onze leefomgeving nog echt gevaarlijk waren – overleefden vaker lang genoeg om die genen door te geven aan hun kinderen. Het was dus een sterk gen. Onderzoek toont aan dat we als baby al bang zijn voor spinnen en slangen. Tegenwoordig hebben we er in ons koude kikkerlandje nog weinig aan om op te springen van elke kruisspin.

Waarom vinden sommige mensen het dan zo leuk om een spin (of slang) in huis te halen? Zouden die beesten hen niet de stuipen op het lijf moeten jagen? Veel spinnen- en slangenhouders vinden de dieren fascinerend. De manier waarop een slang vooruit kringelt en een spin stilletjes sluimert.

Reptielenleed

Meerdere websites en organisaties adviseren echter met klem tégen het houden van deze fascinerende beesten. Volgens hen zijn de redenen die mensen geven om dit soort dieren te houden absurd. De dieren hebben specifieke leefgewoontes en behoeftes, stellen zij, die veel te vaak en te makkelijk genegeerd worden. Ook de eerder genoemde hoge leeftijden zijn problematisch:

“Sommige dieren kunnen erg oud worden. Dat betekent een leven lang zorg bieden. En wat gebeurt er met zo’n dier als de eigenaar overlijdt? Ieder dier dat ouder dan tien jaar kan worden, loopt het risico op stressvolle verhuizingen en verwaarlozing. Een hond vindt hopelijk wel een goed nieuw adres, maar de zorg van een slang overnemen is vaak een ander verhaal.”

-Bron

Een tweede probleem is stress. Neem de wimpergekko. Die stoot van de stress zijn staart af als hij ook maar eventjes verkeerd wordt opgepakt. En dan zijn daar ook weer tegenargumenten tegen. En zo maar door.

Eén ding is zeker: Een ontsnapte wurgslang of leguaan jaagt omwonenden de stuipen op het lijf. Als mijn buurman goed voor zijn baardagame zorgt, vind ik het helemaal prima – maar verlies je koningspython alsjeblieft geen moment uit het oog.

Bezint eer ge begint

Bij Reptilica in Gorinchem zouden veel verschillende exotische dieren te koop worden aangeboden. Zo’n aankoop is helemaal jouw keuze, maar net als met elk ander (huis)dier is het een goed idee om heel goed na te denken voordat je eraan begint. Geen impulsieve aankopen, dus. Dit omdat exotische beesten te vaak “gedumpt” worden.

En kijk dan ook een beetje uit. Reptielen kunnen hard met hun staart slaan (let op: in dit filmpje verliest het reptiel het gevecht – ondanks zijn sterke staart – helaas tóch van een luipaard, dus ben je een echte reptielenliefhebber, dan klik je misschien liever niet op die laatste link).