vlooienmarkt rommelmarkt gorinchem

 

Rommelmarkt in Gorinchem

 

Snuffel-, vlooien-, rommelmarkt in Gorinchem

Ben jij altijd met je snufferd middenin de oude spulletjes te vinden, dan is de Snuffelmarkt die op 13 februari plaatsvindt in de Evenementenhal (in Gorinchem) geknipt voor jou.

Als je het verschil tussen een rommelmarkt en een vlooienmarkt online opzoekt, dan is het hoogste zoekresultaat op Google een pagina van startpagina.nl: “Op een rommelmarkt verkopen ze rommel en op een vlooienmarkt verkopen ze rommel.”

Je weet maar nooit wat voor spulletjes je opvist. Hoewel de kans dat je de spullen echt nodig hebt waarschijnlijk laag is, zou je zomaar iets tegen kunnen komen wat je mooi vindt. Of gewoon leuk. Iets nostalgisch, of juist iets wat je nog nooit eerder hebt gezien. We zullen het maar ‘recreatief kopen’ noemen. Tenzij je antiquair bent, natuurlijk, en a (wo)man on a mission bent.

Voor elk wat wils

De Snuffelmarkt heeft vijfhonderd kramen om eens goed door te kammen. Toegangsprijs is €4,50. Openingstijden zijn 09:00 tot 16:30. Of je nu naar huis gaat met een klein stukje prullaria of na afloop mee kunt doen aan een nieuwe aflevering van Hoarders, er is voor iedereen wel wat te vinden.

“Vlooienmarkt” is een leenwoord uit het Frans. In vroegere eeuwen werden Franse koophandelaren op markten wel eens “handelaars in vlooien” genoemd, omdat hun koopwaar – waaronder tweedehands kleding – vol zat met vlooien. Deze markten waren vergelijkbaar met de tegenwoordige rommelmarkt, en dus zijn de twee termen synoniemen geworden. ‘Vlooien’ is inmiddels ook een werkwoord, niet alleen in de zin van “zich van vlooien ontdoen” maar ook als “pietepeuterig speurwerk verrichten”, aldus de Van Dale. Als je vlooit speur je de markt dus af.

De markt: toen en nu

Het ‘vervlooide’ marktwaar was vast ook te vinden op Middeleeuwse jaarmarkten. De jaarmarkt was een bijzonder evenement, het hoogtepunt van het jaar. Naast de inkoop van bijzondere handelswaren kon je eten, drinken, dansen. Denk aan een tegenwoordige mix van een markt en een kermis.

‘Gewone’ wekelijkse markten waren er ook. Die markt is beter te vergelijken met de tegenwoordige supermarkt. Je kocht er dagelijkse benodigdheden als voedsel en kruiden. Je ging dus naar de jaarmarkt om te vlooien, naar de weekmarkt om te hamsteren. De Snuffelmarkt in de Evenementenhal is daarom het beste te vergelijken met een jaarmarkt.

Fast forwarden we naar 2022, dan kennen we nu natuurlijk de wijde digitale velden van Marktplaats. En waar (digitale) markt is, is oplichting. Als je wel eens Radar hebt gezien, weet je dat ook. Dat was in de tijden van onze voorvaderen niet anders.

Opgelicht!

Historisch tijdschrift Historia noemt verschillende vormen van fraude en oplichting die boosdoeners straf opleverden. Zo moesten slagers hun dieren bij wijze van controle publiekelijk slachten, stopten bakkers zaagsel in hun brood om meel te besparen, woekeraars werden rondgereden op een strontkar, slecht handelswaar werd ter plaatse op de brandstapel gegooid. Verdunde je je wijn, dan moest je drie dagen aan de schandpaal. Produceerde je je product met rotte ingrediënten, dan dronk je voor straf je eigen smerige product op. Best passend. Komt er weer eens een terugroepactie voor een product, dan weet de producent wat hem te doen staat.

In Engeland maakte men korte metten met vuile praktijken: Valsemunters werd een hand afgehakt. Als het op munten aankwam was het allemaal sowieso niet zo goed geregeld: Was de waarde van een munt groter dan die van het gekochte product, dan werd de munt gewoon in stukjes geknipt. Maar goed dat we nu wisselgeld hebben, want van portemonnees vol biljetflarden zouden we tegenwoordig niet goed worden.

Schandpaal

Gedraag je op de Snuffelmarkt, want anders word je misschien wel veroordeeld tot de schandpaal van nu: Radar. Zij hakken belastingontduikers nog net geen handen af, maar als blikken konden doden, dan was Magere Hein niets naast Antoinette Hertsenberg. Stay out of trouble en veel plezier met vlooien!

 

Bekijk de legendarische (maar niet recente) video van Buitenbeeld over de Snuffelbeurs hieronder.