sinterklaas gorinchem piet

 

Sinterklaas in Gorinchem: editie 2021
Speelgoed, intochten en… dauwdruppels?

Welke kleur heeft een Piet?

Sinterklaas in Gorinchem is anno 2021 niet meer eensgezind. De pepernoten en andere Sinterklaasgoederen die je allang weer in de schappen van de supermarkt en bakker vindt, liggen in de speelgoedwinkel in speelgoedvorm, inclusief bruinkleurige Zwarte Pieten-poppetjes.

Oh nee – alleen in de Kruidvat. En alleen van Playmobil. Andere lokale winkels, zoals Top1Toys, branden hun handen liever niet aan het hete hangijzer. Het assortiment van Top1Toys kent geen Zwarte Piet, alleen Piet. Op z’n Hollands.

Het Sinterklaaserfgoed is voor sommigen een terugkerende nostalgische verrijking van de koude laatste helft van het jaar en voor anderen niets meer dan een doorn in het oog. Welke kleur Piet heeft is voor sommigen onderwerp van hun levensmanifest, voor anderen vooral een irritante vraag die elk jaar weer door de kranten spookt en ander nieuws onderdrukt.

Erfgoed als speelgoed

Zoek je dus een volwassen manier om je mening uit te dragen, ga dan óf naar één van de Kruidvatten in Gorinchem en koop een Zwarte Piet of naar Top1Toys voor een Piet. Zet ze voor je raam en laat ze de (Zwarte) Piet van de overburen dodelijke blikken geven. Nou ja, in het geval van een Playmobil-Piet zal het zo’n verontrustende Playmobilgrijns zijn. Des te intimiderender.

Of doe niet zo kinderachtig en nodig je buren gewoon gezellig uit om Sinterklaassoep met Sintstafjes te komen eten.

To intocht or not to intocht

Een ander facet van de discussie wordt belicht door de Leeuwardse intocht, die niet meer wordt georganiseerd door de Stichting Sinterklaas Intocht Leeuwarden. De organisatie van de intocht koos voor grijze pieten om geen huidskleur na te bootsen, maar toch onherkenbaar te zijn.

De beweging Kick Out Zwarte Piet noemde dit “bullshit” en claimt dat de grijze kleur alsnog verwijst naar raciale stereotypes. Volgens de website van KOZP zelf is de grijze Piet “nog steeds racistisch van aard, bijvoorbeeld vanwege de afropruik en de vaak rood geschminkte lippen”. De Stichting Sinterklaas Intocht Leeuwarden is intussen gebogen gegaan onder alle kritiek en heeft zich “met pijn in het hart” teruggetrokken.

Hartkwalen

Aan welke kant van deze discussie je je ook bevindt, het gaat je dus hoe dan ook aan het hart. Op social media wordt nog steeds druk gediscussieerd. Ouders van regenboog- en roetveegpietjes storen zich aan de meute zwart geschminkte Pieten die hen als landverraders zien. Ouders van zwart geschminkte pietjes krijgen ondertussen het gevoel dat hen een schuldgevoel wordt aangepraat, terwijl ze hun kind gewoon een leuk dagje willen bezorgen.

Dág, Sinterklaasje

Andere intochten, zoals die in Assen en Dordrecht, gaan dit jaar opnieuw niet door vanwege het coronavirus. Die in Amsterdam wel. En die in Roosendaal ook, al heb je daar een polsbandje voor nodig die je alleen krijgt met vaccinaties of een negatieve coronatest. Ook daar valt men online over. Discriminatie van ouders van ongevaccineerde kinderen die door de overheid een schuldgevoel krijgen aangepraat. Klinkt toch bekend in de oren.

Ach. Hoe meer steden hem bij de grens weren, des te meer tijd Sinterklaas in Gorinchem heeft om de schoentjes van onze kinderen te vullen.

Dauwdruppels

Het interessante aan meningen is dat ze meestal niet uit een duim worden gezogen, maar ontstaan vanuit oprechte ervaringen, achtergronden en overtuigingen. Wat de inhoud van die mening dan ook mag zijn, en of je die mening deelt of niet.

Misschien ken je het verhaal van de dauwdruppels wel. Moraal van het verhaal is dat elk perspectief anders is, maar geen van allen feitelijk onjuist. Ken je het nog niet, dan raad ik aan het eens te lezen, óók als je dit soort verhaaltjes meestal maar zweverige larie(peper)koek vindt (net als ik).

Maar doe me een lol: vervang het woord “druppel” steeds door “Piet”.

 

“Ze liet de leerlingen in een kring om de Piet heen staan, zodat ze het allemaal goed konden zien en de zon er op bleef schijnen.
Ze vroeg aan allen welke kleur de Piet had.
Grijs, zei de eerste
Zwart, zei de tweede
Wit, zei de derde
Alle kleuren van de regenboog, zei de vierde …
Verbaasd keken de leerlingen elkaar aan. Ze waren allemaal overtuigd van hun eigen gelijk. Het scheelde niet veel of ze kregen ruzie.
De oude wijze vrouw stelde voor dat de leerlingen van plaats zouden wisselen.

Telkens zagen ze op een andere plaats een andere kleur verschijnen. Langzaam drong het tot hen door dat iedereen de waarheid had gesproken.”

 

Update: bekijk hier het item van GorkumTV over de Sinterklaasspeurtocht (ja, speurtocht, niet intocht) dit jaar!