spirituele beurs gorinchem

 

Spirituele beurs in Gorinchem

Paraview

Aankomende 22 en 23 januari zou de spirituele beurs Paraview plaatsvinden in evenementenhal Gorinchem. Je zou kennis kunnen maken met het paranormale en het spirituele en met alternatieve geneeswijzen (lees: placebo’s). Nu de wachtrijen voor psychologen in de regio steeds langer worden, moet men toch ergens anders troost gaan zoeken.

Maar helaas: ook hier heeft corona op de valreep roet in het eten gegooid. Het evenement is 14 januari geannuleerd. Zou degene die dit besluit heeft genomen kwade geesten op zijn dak krijgen en straks een exorcisme nodig hebben?

Ik voorspel, ik voorspel, wat jij niet wil weten

Stel je voor: je bent een medium. Je communiceert met doden, demonen of engelen. Zij fluisteren je geheime informatie in, geven je de kennis die geen mens ooit vergaard heeft, vertellen lang vergeten verhalen. Het enige wat je hoeft te doen is je ogen sluiten, je concentreren, en contact maken. Wat vraag je?

Of het songfestival volgend jaar doorgaat, natuurlijk.

In 2016 onderzocht NOS welke voorspellingen van Nederlandse mediums, die zij in 2015 maakten, uitkwamen. Een paar van die voorspellingen (naast die van het songfestival):

 

Familieruzie Hazes bijgelegd.

Gordon vindt nieuwe liefde en emigreert.

Patricia Paay krijgt een nieuwe liefde.

Gerard Joling belandt in het ziekenhuis.

 

Wat bezielt die engelen, geesten, doden en andere bovennatuurlijke wezens toch? Vanwaar die onsterfelijke fascinatie met de liefdesperikelen van BN’ers? Your guess is as good as mine. En tóch zag niemand de huidige situatie rondom The Voice aankomen.

AstroTV

Je hebt vast wel eens gehoord van AstroTV – het tv-kanaal der helderzienden dat tot 2020 op de buis te zien was. Kijkers mochten de mediums opbellen om hen vragen te stellen over het leven en de doden.

Dan ken je misschien ook deze clip met zonnebankbruin en geblondeerd medium Joke in de hoofdrol. Ze wordt gebeld door een verlegen klinkende kijkster die de naam van haar overleden vader liever niet noemt op nationale televisie. Dat neemt Joke haar niet in dank af. In de wetenschap-schuwe dieptes van AstroTV klinkt haar schelle schreeuw soms nog na: “Waarom lieg jij tegen mij?”

Lezing of Leugen

De ironie van deze situatie vereist eigenlijk geen uitleg. Joke’s verontwaardiging wanneer een kijker haar glashard voorliegt, weerspiegelt haar eigen gebrek aan zelfreflectie. Ik twijfel er geen moment aan: ook Joke zou bij de geesten en engelen eerder informeren naar Jeroen van der Boom en zijn zomervakantie in een all-inclusive in Turkije dan naar eventuele natuurlijke rampen op grote schaal. Waarom mensenlevens redden als je ook kunt roddelen? Omdat het lekker veilig is, natuurlijk. Deert niet zoveel als je het mis hebt, maar geeft je extra credit bij goedgelovigen als je het goed hebt. Low risk, low reward. Het opium der helderzienden.

Geloofwaardig

Over personen die geloven in mediums, paragnosten, astrologen en andere mystieke talenten zegt wetenschappelijk tijdschrift Quest het volgende:

“Mensen tasten diep in de buidel om van iemand anders te horen wat ze eigenlijk al weten. Of wat de hulpzoekers helemaal niet kunnen weten. Dit verklaart waarom mediums het zo goed doen op de televisie.”

“Alles wat een medium hoeft te doen is een hulpzoeker vertellen wat hij wil horen. En hoe kom je erachter wat iemand wil horen? Door het uit hem te trekken. Daar zijn legio technieken voor. Een veelgebruikte methode om de indruk te wekken veel van iemand te weten is cold reading.”

Vind je het interessant meer te weten te komen over die cold reading technieken, bekijk dan eens deze video van Britse illusionist Derren Brown. Brown ontmaskert charlatans en oplichters – en onder die noemers schaart hij ook cold readers als Derek Ogilvie of Char.

Scam of service?

Een veelgebruikt argument ter verdediging van dit soort praktijken is dat mensen er iets aan hebben. Er troost uit putten. Oma Hannie vergeeft je voor al die keren dat je niet op visite kwam.

Maar het kan wel degelijk kwaad. Paragnosten die in worden gezet bij cold cases zijn niet alleen tijdsverspilling, ze zetten nabestaanden en mogelijk zelfs de recherche op het verkeerde been. Neem de zaak van Tanja Groen. Een paragnost beweerde een aantal jaar geleden dat Tanja leefde en in België woonde met twee kinderen. Het bleek klinkklare onzin. Pijnlijke misinformatie. Valse hoop.

Paraview in Gorinchem

De spirituele beurs Paraview vindt dit jaar niet meer plaats in de evenementenhal in Gorinchem. Geloof je in paranormaal begaafde personen, dan wens ik je oprecht veel plezier als de beurs wél weer georganiseerd wordt. Koop een aurafoto. Laat iemand je hand of koffiedik lezen. Maar ben je op zoek naar rouwverlichting, neem dan eerder een lange wandeling. Drink koffie, thee of een biertje of wijntje met een bekende. Ik voorspel dat dat uiteindelijk meer voor je gaat doen.