Sporten in Gorinchem Met Maikel

 

Sporten in Gorinchem: Gezondheid is rijkdom

Bewegingsarmoede in Gorinchem

Op 21 februari citeert Trouw de hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder: “Laten we stoppen met praten over gezondheidspreventie … Het gaat om gezondheidsbescherming. Dan krijgt de overheid een andere taak.” Scherder spreekt van systematische bewegingsarmoede in Nederland. De overheid grijpt te weinig in, uit angst het individu te betuttelen, aldus Scherder.

Verderop in het artikel onderstreept Trouw de ernst van het probleem:

“Op dit moment kampt 50 procent van de Nederlanders met overgewicht, 44 procent van de vier tot elf jarigen beweegt te weinig en slechts 28 procent van de gehandicapten doet aan sport tegenover 54 procent van de gehele bevolking.”

-Bron

Wat maakt een aanpak van dit probleem zo lastig? “Iedere doelgroep, regio en leeftijdsgroep vraagt om een eigen aanpak.”

Dus hoe zit het met onze regio? Helaas niet best.

In Gorinchem kampte vorig jaar 52% van de volwassenen met overgewicht. De inwoners van Gorinchem zijn daarmee iets zwaarder dan de gemiddelde Nederlander.

Daarom bood de Gemeente Gorinchem vorig jaar een gratis twee jaar durend leefstijlprogramma aan Gorkummers met overgewicht. De inzet van de gemeente is er al; nu het individu nog.

 

Armoede in de mooiste Vestingstad

De mooiste Vestingstad blijkt in de afdeling gezondheid dus arm te zijn. We moeten rijker worden; rijker in termen van gezondheid, beweging én weerstand tegen ziektes. Scherder noemt inactiviteit de tweede pandemie – en ongezond zijn maakt ons alleen maar vatbaarder voor die eerste pandemie. Corona is nog steeds niet verdwenen.

Hoe maken we Gorinchem rijker?

Voor de hand liggende oorzaken van slechte gezondheid zijn natuurlijk slechte (en/of te veel) voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging.

 

Suikertaks is te laks

Paradoxaal genoeg maken we Gorkummers rijker door ze armer te maken. In januari schreef De Stad Gorinchem al over de ambitie van de Nederlandse overheid om een suikertaks in te voeren en het percentage Nederlanders met overgewicht in 2040 terug te hebben gedrongen naar 38%. In hetzelfde artikel benadrukt diëtiste Annelies de Greef echter het belang van lichaamsbeweging ter aanvulling op een gezond dieet.

 

Sporten met Maikel

In de tweede aflevering van ons item Sporten met Maikel bezocht Maikel Caribabad Gorinchem om deel te nemen aan de bootcamp. Zwak of sterk, jong of oud, vrouw of man, iedereen doet gezellig mee. Omdat trainingen zijn afgestemd op de lichaamskracht van het individu, traint niemand te zwaar of te licht. Iedereen traint op zijn of haar eigen niveau, steeds tien minuten lang, zodat de oefeningen goed vol te houden zijn.

 

Gorinchem Beweegt

Maikel is buurtsportcoach en lid van Gorinchem Beweegt. De lokale organisatie richt zich op stimulatie van sport en beweging bij iedereen. Neem eens een kijkje in hun agenda om te zien of er iets voor jou tussen staat.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het terugkerende SeniorenFit of ZitFit? Laagdrempeliger wordt het niet: sporten terwijl je zit!

Cool 2B Fit

Voor de jeugd is er daarnaast Cool 2B Fit. Omdat sporten in Gorinchem cool én verstandig is, ook als je jong bent.

 

Laten we de rijkdom van sporten in Gorinchem vooral niet vergeten – en laat onderstaande video van Gorinchem Beweegt je daarbij helpen. “Sport in Gorinchem is inspireren … eervol … teruggaan naar de basis.”