Oudste boek in de bibliotheek

Het oudste boek in bibliotheek Gorinchem

Romans, stripboeken, thrillers en dichtenbundels; je kunt al deze boeken vinden in de bibliotheek in Gorinchem. Er zijn veel nieuwe boeken, maar wij gingen opzoek naar het oudste boek in de bieb. Deze komt oorspronkelijk uit het jaar 1878 en gaat dus al een poosje mee. Ben je benieuwd welk boek dit is? Lees gauw verder.

Oude pareltjes

Anja van der Ham werkt al een hele poos in de Gorinchemse bibliotheek. “De meeste oude boeken gaan uit de collectie, maar deze was zo bijzonder dat we ervoor hebben gekozen om het boek te bewaren”. Ze legt een boek op tafel en de kaft verraad al dat dit geen ‘doorsnee boekje’ is. Het is een theater pop-up boek uit het jaar 1978, gevuld met klassieke sprookjesverhalen zoals ‘roodkapje’ en ‘hans en grietje’. Dit boekje is inmiddels niet meer geschikt voor de uitleen, dit komt omdat het erg kwetsbaar is. “Het Theater Boek ligt overigens niet te verstoffen in de boekenkast; tijdens kerst vind je het boek in de vitrine”, vertelt Anja trots. Bibliotheek Aanzet geeft ook weleens tentoonstellingen bij scholen en dan gaat ‘Het Theater Boek’ mee. “De verhalen komen tot leven door de pop-up tekeningen die eruit springen, dat vinden kinderen geweldig”, zegt Anja.

Het theater boek

Eeuw oud

Bibliotheek Aanzet is een openbare bibliotheek en bestaat inmiddels al 103 jaar. Door de jaren heen heeft de bibliotheek op verschillende plekken in Gorinchem haar deuren geopend. Zo heeft de bieb een filiaal aan de Mollenburgseweg gehad en ook in het prachtige gebouw ‘De Tolkazerne’. Inmiddels vind je de bibliotheek al jaren op de Groenmarkt in het centrum van Gorinchem.

Bibliotheek Gorinchem oud boek

De collectie

“We zijn geen bewaar bibliotheek maar een openbare bibliotheek”, vertelt collectiemanager Natascha Salvo. Volgens haar kun je het beste terecht bij de Koninklijke bibliotheek wanneer je opzoek gaat naar hele oude boeken. Vroeger was het wel zo dat de bibliotheek in Gorinchem hele oude boeken had staan omdat toen alles nog bewaard werd. Tegenwoordig kunnen klanten vanuit heel Nederland boeken reserveren. Daarom kiezen collectiemanagers ervoor om de collectie aantrekkelijk en up-to-date te houden. “Wij willen mensen vooral motiveren om te blijven lezen”, vertelt Natascha. Je vraagt je nu misschien af wat er gebeurt met boeken die niet meer gelezen worden; de bibliotheek in Gorinchem doneert ze aan een goed doel. Er staat een ‘Hugo de Groot kist’ bij de speelgoedbank en wanneer deze gevuld is met boeken worden ze verstuurd naar Suriname. “Er is daar een bibliotheek die de boeken hard kan gebruiken, wij helpen ze graag een handje mee”, zegt de collectiemanager.

Het theater boek

Vind je het leuk om soms even terug te gaan in de tijd? In dit artikel kun je een stuk lezen over een oud Gorcums krantenartikel.