Tredion in cirkels Gorinchem

 

Tredion in cirkels
Bedrijfsidentiteit als leidraad

Tredion & Jan

Zo nu en dan worden de pagina’s van GorkumTV verrijkt met een nieuwe aflevering van Gorinchem in Business door Tredion. Tredion is ICT-partner en leverancier van techniek in Gorinchem: bijvoorbeeld van AI machine learning-technologie die bedrijven in hun systemen kunnen integreren en die ondertussen geleidelijk zowel zelfbewustzijn als een verlangen naar werelddominatie ontwikkelt. Het vriendelijke gezicht van Tredion, Jan van Wijgerden, is (voor zover ik weet) nog wel mens. Hij brengt dan ook zeer menselijke bezoekjes aan lokaal gesitueerde bedrijven.

‘t Lokale bedrijfsleven

De zakenditjes en -datjes die in Tredions items aan bod komen informeren en inspireren in brede zin, maar bieden soms ook praktische tips die menig zakenmens in eigen bedrijf kan toepassen. In vorige afleveringen heb je kunnen zien hoe Van Wijgerden dak- en gevelinnovatie Strematek in Vuren (een kenmerkend citaat uit de video: “continu innoveren”) en het Gorinchemse en Leerdamse Van Ekeren (“het [in een familiebedrijf werken] is willen en kunnen, waarbij willen heel belangrijk is”) bezoekt.

De actualiteit wil ook wat: daarom konden thuiswerktips voor thuiswerkenden, die zo sympathiek zijn om de A27 wat rust te gunnen, niet achterblijven. Met dank aan Studio SoHo.

Discussie!

Tegen de tijdloze charme van de dialoogvorm kan echter weinig op. Daarom keek ik met plezier naar de discussie over offline en online advertising – en ontdekte daarmee meteen de geheime vrijetijdsbesteding van Rijdende Rechter John Reid (kijk zelf maar). En ja hoor, ook onze Jan ‘Tredion’ Van Wijgerden was weer van de partij. Als onderdeel van zijn betoog – hij kiest zelf stellig partij voor online advertising – verwijst hij de kijker naar het concept van de ‘Golden Circle’ van Simon Sinek. Zijn verwijzing wordt in de video eigenlijk direct weer van tafel geveegd, wat nogal jammer is. Ik zal je vertellen waarom.

De Gouden Cirkel

De Gouden Cirkel bestaat eigenlijk uit drie cirkels, namelijk één grote cirkel met twee kleinere ringen erin. Het kleinste ringetje heet “waarom”, het grotere ringetje heet “hoe” en de grootste, buitenste ring heet “wat”. De meeste werknemers van een bedrijf weten wel “wat” een bedrijf doet. Veel werknemers weten ook wel “hoe” een bedrijf dat dan doet.

Maar weinig werknemers kunnen zomaar even oprakelen “waarom” een bedrijf doet wat het doet. Terwijl dat volgens Sinek – en blijkbaar ook volgens Jan, mijns inziens een veel zwaarwegendere autoriteit – écht de belangrijkste ring is. Álles wat een bedrijf doet moet afhangen van waarom, en niet van wat. En nee, je mag op “waarom” niet antwoorden “omdat we geld willen verdienen”, hoewel dat waarschijnlijk het eerste is waar je aan denkt. Zó eerlijk hoeven we ook weer niet te zijn. Verzin liever iets nobelers.

Cirkelredenering

Een inside out-benadering heeft dus de voorkeur boven outside in. Vertrek vanuit waarom, niet vanuit hoe of wat.

 

Mijn bedrijf vindt dit belangrijk, en daarom doen we dit op deze manier.

 

Op die manier definieer en accentueer je de identiteit van jouw bedrijf – en daarmee je werknemers, want wiens brood men eet, diens woord men spreekt – het beste.
Koppelen we terug naar de video’s van Tredion, dan zien we die plotsklaps in een wat feller licht. Als Strematek zegt “continu innoveren”, dan vraag jij “dat is wat, maar waarom dan”? Verklaart Van Ekeren dat je “moet willen én kunnen, waarbij willen erg belangrijk is”, dan vraag jij “dat is hoe, maar waarom doe je dat”? En vraag je mij waarom ik deze columns schrijf, dan antwoord ik glashard: “voor eeuwige vrede op aarde, wat dacht jij dan?”