Verkeersbord 'Gorinchem Vesting' zet Gorkum beter op de kaart

 

Nieuw Verkeersbord: Gorinchem Vesting

Verkeersbord A27

Zichtbaarheid is vindbaarheid. Daarom waren Gorkummers blij verrast om het nieuwe verkeersbord aan de A27 te zien. Die wijst alle toeristen – die er zeker weer aan zitten te komen – de kortste weg naar de Mooiste Vestingstad. Zal het een steentje bijdragen aan de toch al succesvolle toerismesector in Gorinchem?

In een recent persbericht schreef Mooi Gorinchem dat de VVV in 2021 25.594 bezoekers ontving: een stijging van 69% tegenover 2019. De website van Mooi Gorinchem kreeg 45% meer bezoekers. Vorig jaar was het toerisme daarmee alweer terug op het niveau van vóór de coronacrisis. Een dit jaar gestarte city marketing campagne van Mooi Gorinchem zet deze ontwikkeling nog meer kracht bij.

Vestingstad?

Waarom is het volgens sommigen belangrijk dat naar Gorkum wordt verwezen als Vestingstad? Is het niet voldoende om het tegenwoordig ‘gewoon’ een stad te noemen?

De titel ‘Vestingstad’ is van belang vanuit een cultuurhistorisch perspectief. Het verwijst naar de historische functie van Gorkum: het beschermen van een belangrijke strategische locatie. De bolwerken (een uitbouw in een verdedigingsmuur) van een vestingstad werden zó geplaatst dat elke aanvallende vijand onder vuur kon worden genomen.

Vestingsteden waren belangrijk voor de veiligheid van de Republiek in vorige eeuwen. Valt de titel ‘Vestingstad’ weg, dan is er steeds minder aandacht voor die historische achtergrond van steden als Gorkum. En dat zou jammer zijn, volgens velen. Al helemaal sinds Gorkum vorig jaar door de ANWB natuurlijk tot Mooiste Vestingstad werd bekroond.

Discussie: Gorinchem Centrum of Gorinchem Vesting

Columnist Roy Grünewald pleitte in 2018 al voor een verkeersbord met ‘Gorinchem Vesting’ erop. Hij schreef in het AD dat hij de Gorkumse bevolking had weten te verdelen als het aankwam op de beste bewegwijzering. 51% van de Gorkummers was vóór ‘Gorinchem Vesting’, 49% gaf de voorkeur aan ‘Gorkum Centrum’.

Roy schreef dat het eigenlijk niet uitmaakt wat de Gorkummer vindt; het maakt uit wat de potentiële toerist die de snelweg afrijdt denkt. “… het gaat erom wat de filerijder, toerist of toevallige passant denkt op het moment dat ‘Vesting’ hen uitnodigt om de andere kant van die Oost Berlijnse geluidswal te bekijken.”

Hij vroeg zich hardop af waarom niet meer mensen zich schaarden achter ‘Gorinchem Vesting’: “Is het nou dat Gorcumers te nuchter zijn om hun stad schaamteloos te promoten? Waarom kan ‘Woudrichem Vesting’ wel en is er hier verdeeldheid? Gebrek aan trots? Of zien wij onze eigen bijzondere schoonheid niet? Ontbreekt historisch besef?”

De reactie van columnist Piet Hartman bewees dat er wel degelijk sprake was van een dosis cynisme. Hij brainstormde in zijn eigen column over mogelijke titels voor de Vestingstad: “… Gorinchem Vesting der Blauwe Toren. Dat zou ik ook niet doen. Zo’n armzalig muurtje.” Ook ‘Gorinchem Vesting der veldslagen’ viel af, zo stelde hij, want “Jacoba van Beieren trok tig keer de stad binnen om orde op zaken te stellen.”

Wijs de weg

Ook ondernemersvereniging Hartje Gorkum deed in het AD een duit in het discussiezakje. Of het nu ‘Vesting’ of ‘Centrum’ wordt, de route moet duidelijk zijn voor mogelijke toeristen. Vertegenwoordiger Mauro Agnoli vertelde dat toeristen op zoek naar het centrum nog geregeld verdwaalden. “Het zit ‘m niet in het woordje, het gaat om de boodschap.”

Vestingstadtoerisme

Laatst verscheen op dit platform al een blog over het Gorkumse toerisme, dat de komende tijd naar verwachting zal toenemen. Dat beaamt Grünewald overigens ook, in zijn recente column over een al dan niet fictioneel gezin van toeristen dat in de trein naar Gorkum zit. Daarin hebben mopperende kinderen geen zin in een ‘saaie’ Vestingstad, maar lijken ze het uiteindelijk toch wel naar hun zin te hebben.

De toekomst zal uitwijzen in hoeverre de toeristische sector de komende tijd op gang komt. In welke mate die ontwikkelingen dan het gevolg zijn van het nieuwe verkeersbord, zullen we niet direct te weten komen. Immers zijn er ook andere initiatieven in het spel, zoals de eerder genoemde city marketing campagne. Ook wordt al langer geïnvesteerd in de veiligheid in de Vestingstad, zoals de uitspraken van burgemeester Melissant als het aankomt op messen in Gorinchem.

Benieuwd naar toeristen die Gorkum komen bewonderen? Bekijk aflevering 3 van ‘Toeristen in Gorkum’ hieronder.