Vogelhuisjes Gorinchem

 

Vogelhuisjes in Gorinchem
Wat unbidan we nu?

 

De meeste mensen kennen het eeuwenoude zinnetje van de Vlaamse monnik wel:

 

“Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu. Wat unbidan we nu?”
“Alle vogels zijn al aan het nestelen, behalve ik en jij. Waar wachten we nog op?”

 

Op 4 februari werd het nieuws gedomineerd door een verhaal dat losjes aan deze eeuwenoude en nationaal beroemde zinnen verbonden kan worden.

Liep je het nieuws om welke reden dan ook mis, dit is de zeer beknopte samenvatting: Maarten Venhovens presenteert namens de afdeling Gorinchem van de LHBT-organisatie COC Rotterdam de integratie van vogelhuisjes in Gorinchem (in natuurgebieden). Vogelhuisjes die vakkundig afgesloten zijn voor vogels. Want hoewel het opvallend is dat vogels niet mogen nestelen in huisjes die daarvoor normaliter gemaakt zijn, is het met name het openbare ‘genestel’ van de lokale mensheid waaraan we de huisjes te danken hebben. Ze worden namelijk gevuld met anticonceptiemiddelen en glijmiddel. Deze middelen moeten het openbare menselijke genestel veiliger maken – zonder dat het nestje nageslacht produceert of de gezondheid benadeelt.

 

Tolerantievogelhuisjes

In de dagen die volgden op het verhaal van Venhovens in de media kwamen veel meningen voorbij. Een beetje gek, vinden sommigen, of onwennig, vreemd, afschuwelijk – of juist goed, vooruitstrevend. Wat zegt Venhovens zelf over het initiatief? Hij wil onder andere dat minder taboe gaat rusten op het praten over seks. Hij wil mensen die tóch al van plan waren om in de openbare ruimte aan hun seksuele trekken te komen, dan tenminste veiligheid bieden.

Op het gebied van tolerantie had Gorinchem met haar titel als Stad van Tolerantie en haar Tolerantiepad al een streepje voor. Nu is Gorinchem de eerste stad met Tolerantievogelhuisjes. Hoewel ze daarom de bomen van het Tolerantiepad in theorie zouden complementeren, staat een bestemmingswijziging van het Pad niet op het programma. Voorlopig zullen ze daar dus niet verschijnen. Bij horecagelegenheden en “in de omgeving van scholengemeenschappen” binnenkort wel, als het aan Venhovens ligt.

De praktische zaken zijn geregeld. Stichting Platform Keelbos ruimt de omgeving rondom de vogelnestjes op en vult de voorraad twee keer per week aan. De condooms worden gesponsord door de Aids Health Foundation. Concreet zijn de consequenties voor Gorinchem dus: Gratis condooms en glijmiddel enerzijds en verwarde dan wel teleurgestelde vogels anderzijds. 

 

Hinase hic anda thu

Voor wie zijn de vogelhuisjes eigenlijk bedoeld?

Voor mensen die:

  • Jong zijn en het meisje achter de kassa van Etos kennen en dus geen condooms durven te kopen;
  • Volwassenen zijn maar eveneens last hebben van openbare seksschaamte (zowel het condooms kopen als de daadwerkelijke seks vinden in deze context plaats in het openbaar, en beide worden soms als beschamend ervaren);
  • Dit soort middelen zelf simpelweg niet kunnen betalen;
  • LHBTI’er zijn, en zich bewust zijn van de gevaren die seks met zich mee kan brengen (geldt overigens net zo goed voor niet-LHBTI’ers);
  • Illegaal sekswerker zijn, en dezelfde gevaren kennen.

Voor wie zijn de vogelhuisjes eigenlijk niet bedoeld?

Voor mensen die:

  • Kwajongen of -meid zijn en sociale credits bij hun leeftijdsgenoten willen verdienen door de producten een blokje verderop op straat kennis te laten maken met de stoep.

Wat unbidan we nu?

‘Safety first’ is (bijna) nooit een slechte gedachte. Een argument van tegenstanders van de vogelhuisjes is dat dit soort initiatieven seksuele activiteiten in de buitenlucht alleen maar bijstaan, zelfs stimuleren. De gedachte van Venhovens is daarentegen dat deze seks tóch wel gaat plaatsvinden. En als het dan moet, dan het liefst zo veilig mogelijk.

Of het nu over vluchtelingen, multicultureel samenleven, homoseksualiteit of seks in de buitenlucht gaat, Gorinchem mag zich met dit soort initiatieven wel degelijk blijven rekenen tot Stad van Tolerantie. Dus als we in ieder geval in discussie kunnen blijven over de juiste manier om dat te blijven bewerkstelligen (ook al zijn we het niet altijd met elkaar eens), wat unbidan we nu?