VVV Gorinchem weer druk

VVV Gorinchem maakt weer overuren

VVV Gorinchem

De VVV in Gorinchem ervaart weer topdrukte. De boeman corona is de coulissen ingejaagd en de toerismeschatkist lijkt weer vol te stromen. Toch is de onzichtbaarheid van het coronavirus niet de enige drijvende kracht achter de booming business.

De afgelopen tijd komen we steeds meer online en offline artikelen tegen waarin de Gorkumse toerismesector op tafel wordt gegooid. Waarom? Omdat er steeds meer interessante factoren in het spel komen die het lokale toerisme een boost geven. We zetten een paar belangrijke ontwikkelingen overzichtelijk op een rijtje.

Huidig toerisme in Gorinchem: de cijfers

Belangrijke data komt naar voren uit een persbericht van 22 april, met de veelzeggende titel “Toerist weet Gorinchem weer te vinden”.

In december vorig jaar werd al bekend dat Gemeente Gorinchem meer geld ging besteden aan Toerisme & Cultuur. Gelukkig lijkt dat geld ook weer terug te komen. In de tweede helft van 2021 zorgden toeristen voor 22,8 miljoen omzet. Met 25.594 bezoekers bezochten 69% méér mensen de VVV dan in 2020. De website van Mooi Gorinchem werd 45% vaker bezocht. De verkoop van toeristische uitjes steeg ook aanzienlijk. Hoewel Gorkumse toeristen gemiddeld minder uitgeven dan toeristen elders in het land – 45 euro per persoon tegenover 54,40 – zijn de cijfers niet verkeerd. Het meeste geld geven zij uit in winkels of horecazaken, maar ook de stadswandelingen zijn populair. Een kwart van de door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) ondervraagde toeristen gaf aan speciaal voor een stadswandeling te komen.

Fun fact: 7% van de toeristen zeiden in Gorinchem geen rooie cent uit te hebben gegeven.

De liefhebber kan het jaarverslag van 2021 downloaden op deze webpagina van Mooi Gorinchem. De verslagen van 2018-2020 zijn overigens ook beschikbaar.

City marketing campagne

Op 11 april startten Mooi Gorinchem en de gemeente samen een city marketing campagne, inclusief videopromo. Bekijk de promo in het artikel dat het AD erover schreef.

De Mooiste Vestingstad

Maar weinig mensen zullen nog niet hebben meegekregen dat Gorkum vorig jaar door ANWB werd uitgeroepen tot Mooiste Vestingstad. Op de website van ANWB schreef de jury: “Gorinchem is beeldschoon gelegen op de plek waar de Linge uitmondt in de Merwede. Schitterend bewaard gebleven zijn de wallen: een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken. Die combinatie van zicht op de rivier, ring van groen en levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon.”

Een interessante woordkeuze. Gelukkig mogen we allemaal dagelijks van deze smakelijke bonbon genieten.

Onderdeel van de jury was overigens niemand minder dan Maarten van Rossem. Dat brengt ons bij het volgende onderwerp.

Want van zo’n plaatje moet hij toch meteen onder de indruk zijn geweest?

VVV Gorinchem Pittoreske Vesting

De Van Rossems

Toen de opnames voor de aflevering over Gorinchem van ‘Hier zijn de Van Rossems’ werden gemaakt, was de Mooiste Vestingstad nog niet bekend. Dat was afgelopen zomer. Jurylid en historicus Maarten van Rossem bezocht de Vesting samen met zijn zus Sis en broer Vincent. Lees hier meer over dat bezoek.

Haalde de bekroning tot Mooiste Vestingstad sommige mensen al over om Gorinchem eens te bezoeken, deze tv-aflevering vulde de treinen pas écht. Dat gold ook voor Jan en Petra Meijer uit Leimuiden. Zij werden 21 april geciteerd in een artikel van het AD: “Zaterdag hebben we de uitzending van de Van Rossems gezien, maar eigenlijk hebben we pas dinsdag de knoop doorgehakt.’’

Door het bezoek van de Van Rossems is in het bijzonder de interesse in de poëziewandeling toegenomen. In de afleveringen gaven de broers en zus te kennen nogal gecharmeerd te zijn van de poëzie van Ida Gerhardt. Zij kwam in 1905 in Gorinchem ter wereld.

Ook de scherpe kritiek van Maarten op horecagelegenheid ‘Hugo’, dat is gevestigd naast het poortje van Hugo De Groot, zal mensen nieuwsgierig hebben gemaakt.

Cruiseschepen

Deze zomer meren naar verwachting ruim vijfhonderd cruiseschepen aan in Gorinchem. Meerdere cruisemaatschappijen, waaronder Viking River Cruises, hebben de steiger al gereserveerd. Een trekpleister die de Vestingstad simpelweg te danken heeft aan een gunstige ligging aan de Merwede.

Verkeersbord wijst de weg

Eén van de meest recente ontwikkelingen is de verschijning van het verkeersbord ‘Gorinchem Vesting’ (in plaats van ‘Gorinchem Centrum’) aan de A27. Lees daarover meer in deze blog van afgelopen dinsdag.

Veilige Vestingstad

Een veilige Vestingstad is een fijne, en daarmee een vaker bezochte Vestingstad. Aandacht voor interne veiligheid, zoals het publieke messenverbod of bewustwording rondom de gevaren van camerasurveillance, dragen daarom op indirecte wijze bij aan de populariteit van de binnenstad.

Toerismecenten

In een recente column vraagt Roy Grünewald zich af of er met al dat toerismegeld straks eindelijk een nieuw theater gefinancierd kan worden. Hij stelt de vraag wat er met al dat geld gaat gebeuren. De tijd zal het leren.

In deze prehistorische pre-corona aflevering over Gorkums toerisme sprak Henry een paar bezoekers, die in 2018 van heinde en verre kwamen om de mooie Vesting te aanschouwen.