Gorkumsekermis

De Gorkumse kermis
Veilig een adrenalineboost(er)

01/11/2021- Gorinchem

Kinderen die mega hyper zijn, knipperende lichtjes overal waar je kijkt en de zoete geur van oliebollen en suikerspinnen, ‘attention’; er is weer kermis in de binnenstad van Gorinchem. Sommigen staan te juichen terwijl anderen de Gorkumse kermis liever ontwijken.

Wanneer je richting de binnenstad van Gorinchem rijdt is de Grote Kerk bijna onmisbaar, dit Gorkumse pronkstuk steekt prachtig boven alle andere gebouwen uit. Deze week zal je hoogstwaarschijnlijk ook een ander groot gestalte naast de top van de kerk zien; de gevreesde ‘Booster’. Sommige kermisattracties zijn tamelijk onschuldig, andere ogen ronduit gevaarlijk. Voor velen is de ‘Booster’ die ene attractie die je kippenvel geeft vanaf het moment dat je in de rij staat te wachten.

Kopzorgen

Eerlijk is eerlijk; ouders hebben meestal een stuk minder plezier van de kermis. Naast dat je goed gevulde portemonnee na zo’n rondje kermis aardig leeg raakt, omdat je geen nee kunt zeggen tegen de puppy ogen van je kinderen, houd je ook je hart vast. Want hoe veilig zijn die kermisattracties nou daadwerkelijk? Wanneer je kind op de kop hangt gaan er vast veel ‘wat als-vragen’ door je hoofd heen. Het is misschien niet zo slim om je kind van tevoren veel oliebollen op te laten peuzelen, als je jezelf de geur van braaksel wilt besparen, maar; gelukkig komt het maar zelden voor dat er echt iets misgaat in de attracties.

Wees maar niet bang

Het is 12.00 uur en het wordt langzaam drukker op de kermis. In het kassahokje van de Booster zit een meneer die je graag meer vertelt over de veiligheid van de attractie. “De Booster wordt ieder jaar gecontroleerd en komt altijd door de keuring heen. Als een attractie niet veilig is, wordt deze per direct gesloten.”, vertelt hij. Hij kan ook beamen dat iedere attractie op de Gorkumse kermis veilig is, anders hadden ze er niet mogen staan. Eén ding is zeker; de beugel van de Booster kan niet loskomen wanneer de attractie ronddraait. “Er moet perslucht gebruikt worden om de beugel te kunnen openen. De slang met perslucht kan pas worden aangesloten wanneer de attractie stilstaat in de standaard positie”, aldus de caissière van de Booster.

Terug van weggeweest

De kermis is er door de coronamaatregelen twee jaar niet geweest, maar dit jaar kunnen we er weer volop van genieten. De Gorkumse kermis is van vrijdag 29 oktober tot en met zaterdag 6 november van 12.00 tot 00.00 uur geopend. Op zondag is de kermis dicht. Bangepoeperds wees niet getreurd; er zijn ook zat attracties te vinden die minder ‘heftig’ zijn dan de Booster.

Boostergorinchemsekermis

Booster Gorinchemse kermis