Tekort Psychologen Gorinchem

Wachttijden psychologen Gorinchem: geen perspectief meer

Psychologen in Gorinchem hebben het momenteel druk; er zijn lange wachttijden. Gorkummers met psychische klachten kunnen pas laat terecht voor hulp. In sommige regio’s lopen de wachttijden voor een behandeling zelfs op tot een half jaar en langer, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Een dipje

De dagen lijken korter omdat het eerder donker is, zomerkleding is ergens achter in de kast verdwenen en het wordt iedere dag een beetje kouder. Sommige mensen hebben hier op een zekere hoogte last van en voelen zich somber. Misschien voel je je sowieso al een beetje minder ‘happy’ sinds de coronacrisis. Het is wat. Weet dat je in ieder geval niet de enige bent die zich zo voelt.

Lange wachttijden

Het kan best lastig zijn om de eerste stap te zetten wanneer je merkt dat je mentale gezondheid achteruitgaat. Je zult je misschien afvragen: Welke oplossingen zijn er? Welke oplossing werkt het beste voor mij? En wanneer je die stap hebt gezet, hoop je dat je snel geholpen wordt. Hulp is er zeker, in Gorinchem heb je verschillende psychologen praktijken waar je terecht kunt, je moet alleen een flinke dosis geduld hebben. De wachttijden zijn lang en tot dat je aan de beurt bent moet je maar manieren zien te vinden om zonnestraaltjes door de donkere wolken te laten schijnen.

Psychologen Gorinchem

Bron: cbs.nl


Op zoek naar een plan B

De Gorinchemse psychologenpraktijk Perspectief geeft aan dat zij de drukte sinds de coronacrisis ook ervaren. Volgens hen zijn het vooral veel jongeren die veel last krijgen van depressieve gevoelens. Maar hoe ga je om met deze nare gevoelens terwijl je nog moet wachten op je behandelingen? Perspectief raadt aan om contact op te nemen met je zorgverzekeraar omdat deze je kan helpen om te oriënteren waar sneller plek is voor een behandeling. “Je kunt tussentijds vaak ook terecht bij de praktijkbegeleider van je huisarts”, vertelt de receptioniste. Helaas kan een praktijkbegeleider soms niet de specialistische hulp bieden die je nodig hebt, maar je hebt wel even een luisterend oor.

Twee kanten

We moeten de coronatijd samen doorkomen. Het komt steeds vaker voor dat er wrijving ontstaat tussen wel en niet-gevaccineerde mensen. Het wordt steeds lastiger om een ander te begrijpen, iedereen voelt of denkt immers anders. Een voorbeeld: De vader van een meisje is kankerpatiënt en hij is hierdoor erg kwetsbaar voor ziektes. Het meisje wil haar vader, van wie zij ontzettend veel houdt, niet in gevaar brengen en kiest er zonder twijfel voor om zich te laten vaccineren. Daarentegen is er ook een meisje dat opmerkt dat gevaccineerden evengoed besmet kunnen raken met corona als niet-gevaccineerden. Zij voelt zichzelf gezond, vertrouwt het vaccin nu nog niet en kiest ervoor om het vaccin niet te nemen. Het is een lastig ethisch dilemma. Wat is goed en wat is fout? Een tip die veel psychologen meegeven is: blijf dichtbij jezelf, want alleen wanneer jij lief bent voor jezelf en naar je eigen gevoelens luistert kun je ook lief zijn voor de mensen om je heen. Wanneer je op het punt komt dat je voor jezelf leeft, maak je jezelf automatisch een stuk minder druk om hoe anderen hun leven indelen.

Tip: Liefde gaat door de maag, zeggen ze, check deze video eens en verwen jezelf met een heerlijke snack!