wegrestaurant winter kerst

Wegrestaurant Gorinchem?
Kerst langs de A15

Kerst in een wegrestaurant

Van de regen in de drup. In mijn vorige column schreef ik over thuisbezorgde maaltijden tijdens kersttijd. Vandaag staat op het geprefabriceerde menu een kerstdiner… in een wegrestaurant in Gorinchem. Als het veel barbaarser zou worden stonden de Romeinen binnenkort op de stoep. Ik weet het. Maar het is wel 2021, we gaan met onze tijd mee. En na de initiële corona-thuiswerk-golf zijn we weer vaker on the road.

Op de website van de Rijksoverheid lezen we onder de uitzonderingen: “in wegrestaurants en tankstations aan het hoofdwegennet (alleen voor truckers)”.

Maar welk wegrestaurant moet je dan kiezen, morgen en overmorgen? Ik heb de kerstmogelijkheden van dit jaar, met al hun promotiepraatjes, eens goed voor ons op een rijtje gezet.

Wegrestaurant 1: Wereldrestaurant aan de A15

Ik surf op Google naar het Wereldrestaurant aan de A15. Eén van de reviews die ik lees: “Goed geregeld allemaal, en dat met kerst!” Ja, het bestaat dus écht. Mensen – niet alleen truckers – die met kerst eens lekker langs de snelweg gaan zitten snaaien. Ik heb er wel respect voor. Neem jezelf en het leven niet al te serieus.

Wat blijkt: Mensen die zo’n review achter zouden laten zijn niet zomaar mensen die toevallig over de snelweg rijden en niets om kerstdiners geven maar wel gewoon honger hebben. Het zijn ook geen excentriekelingen of verdwaasde, wereldvreemde artiesten die expres in de meest onwaarschijnlijke plekken kerstavond doorbrengen en hun eenzame genialiteit overdenken. Nee, het Wereldrestaurant zélf is geïnvesteerd in de kerstperiode en stelt een speciaal kerstbuffet samen.

Het wereldbuffet

Je kunt kiezen uit een 2 uur durend all-in kerstdiner om 14:00 ’s middags (eigenlijk een kerstlunch dus), om 15:00, of ergens van 16:00 tot 20:15… of nóg later. Een pré: kinderen t/m 3 jaar mogen gratis eten. Een nog grotere pré: de prijs is inclusief álle frisdranken, koffie, thee, luxe desserts en bier en wijn. Betekent dat één glas? Dat staat er niet. Eindeloos hijsen? Wat is hier het addertje onder het gras?

Wel op tijd ophoepelen, anders moet je bijbetalen. Zo gul is de kerstgedachte ook weer niet, al helemaal niet langs de A15. Snel hijsen, dus. En sta niet verbaasd te kijken als je alcohol steeds trager naar je tafel gedragen wordt.

Wegrestaurant 2: Goudreinet Vuren

Ook Goudreinet Vuren zag het dit jaar wel zitten. Op hun website kon je vóór 19 december nog lezen: “… op beide dagen een ‘kerst’ a la carte kaart waarop u zelf uw driegangenmenu kunt samenstellen voor een vaste prijs”. Er werd dus een werkelijk interactief element ingevoerd om mensen ertoe te verleiden met kerst te komen proosten en proeven. Een goede uitdager voor het Wereldrestaurant, ware het niet dat je op dit moment alleen nog kunt lezen over een afhaalkerstdiner. Te danken aan de meest recente lockdown.

Hun selling point: “Geen ongezellig constant gewandel maar lekker relaxed aan tafel genieten”. Tja, dat kon in principe overal. Er was ook wat voor vegetariërs en kinderen kregen een apart kindermenu.

Reserveren kon voor de brunch of voor het diner, ergens tussen 11 uur ’s ochtends en 18:30 ’s avonds. Je kon dus niet zo laat beginnen als bij het Wereldrestaurant. Ook bespeurde ik nergens gratis kindervoedsel of gratis dessert en alcohol. Toch minpuntjes. Maar goed, je kunt er toch niet meer naartoe. Is Goudreinet op jouw kerstmenu het hoofdgerecht, haal dan wat af.

Lockdown

Voorlopig zitten alle non-truckers nog wel even in quarantaine. Rutte en De Jonge vrezen de beruchte winterdip – en dan heb ik het niet over toenemende depressies en eenzaamheid. Wees creatief en kook zelf, of laat gewoon lekker wat thuisbezorgen. Of haal wat af bij Goudreinet, natuurlijk, als dat je ding is. Hoe dan ook – fijne kerstdagen.

 

Tip: zet je wildvreemden zelf graag ook topdiners voor langs de snelweg, check de vacaturebank dan even op vacatures in de horeca!